Oglasi

Video: Novinar uhapšen tokom izvještavanja iz Minneapolisa

Tokom prijenosa hapšenja jednog demonstranta tamnoputog novinara CNN-a Omara Jimeneza opkolila su šestorica bijelih policajaca.

Državna policija Minnesote uhapsila je u petak ujutro bez obrazloženja novinara i tročlanu ekipu CNN-a tokom uključenja u jutarnji program s demonstracija u Mineapolisu i s lisicama na rukama sprovela ih u policijsku stanicu, javlja Reuters.

Tokom prenosa hapšenja jednog demonstranta tamnoputog novinara CNN-a Omara Jimeneza opkolila su šestorica bijelih policajaca, prenosi Tanjug.

"Recite nam kamo hoćete da se pomjerimo", obratio se Jimenez policajcima, uredno zaštićen maskom i vizirom na glavi, objasnivši odmah da su na novinarskom zadatku, međutim, bez riječi odgovora bio je uhapšen.

Proglašeno vanredno stanje

"Zašto sam uhapšen, gospodine?", upitao je zapanjeni novinar CNN-a, ali mu policajci nisu odgovorili.

Guverner Minnesote Tim Walz proglasio je vanredno stanje i naredio intervenciju Nacionalne garde, a predsjednik SAD-a Donald Trump sugerirao je na svom nalogu na Twitteru da bi na pljačkaše trebalo pucati.

Nakon toga je iz Twittera stigla optužba na račun Trumpa da je prekršio pravilo o zabrani veličanja nasilja.

Izvinjenje guvernera Minnesote

Walz se izvinio zbog hapšenja novinarske ekipe CNN-a tokom izvještavanja s protesta u Minneapolisu.

Rekao je da se "duboko izvinjava" zbog toga što se dogodilo i dodao da radi na tome da ekipa bude hitno puštena na slobodu, prenosi Tanjug.

Hapšenje novinara opisao je kao "neprihvatljivo" i naveo da je ekipa CNN-a imala pravo biti na mjestu događaja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.