Video: Kritike reklamama o 9/11

Američki mediji kritizirali su pokušaje nekih kompanija da 15. godišnjicu napada 11. septembra iskoriste u promotivne svrhe. 

Posljednja u nizu je prodavnica madraca u Teksasu koja je reklamirala ‘Twin Tower’ (Tornjevi blizanci) rasprodaju, a nakon kritika i žalbi javnosti ona je zatvorena. 

U videu objavljenom na društvenim mrežama, menadžerica Cherise Bonanno govori: “Ima li boljeg načina da se sjetite 11. septembra nego sa ‘Twin Tower’ rasprodajom?”

Dva muškarca koja stoje iza nje nakon toga ruše dvije poredane hrpe madraca koje predstavljaju dva tornja Svjetskog trgovinskog centra koji su srušeni u napadu Al-Kaide.

Bonanno se u tom momentu pretvara da vrišti i govori: “O, moj Bože! Nikada nećemo zaboraviti.”

Prodavnica je uklonila ovaj promotivni video sa svoje Facebook stranice, nakon brojnih kritika da se radi o “neukusnoj i neprihvatljivoj” reklami.

Bonanno je objavila javno izvinjenje i rekla da će se prodavnica zatvoriti. 

Burne reakcije izazvao je i Walmart u Panama City Beachu kada je u svojoj prodavnici koristio kutije pića kao što su Coke i Sprite da napravi američku zastavu u pozadini.

Ispred nje, uz pomoć Coke Zero paketa napravljeni su tornjevi, a iznad je postavljen natpis: ‘Nikada nećemo zaboraviti’.

Ova instalacija brzo je uklonjena, a Walmart je saopćio da nije htio pokazati nepoštivanje žrtava napada. 

Izvor: Agencije