Video: Kfor provjerava letove aviona Vojske Srbije nad Preševom

Međunarodne snage na Kosovu su u srijedu saopćile da vrše “očekivane provjere”, povodom navoda da su borbeni avioni Srbije prelijetali opštinu Preševo.

Kfor navodi da nadgleda situaciju i poziva sve stanovnike da ostanu smireni, jer “ne postoji prijetnja”, prenosi Tanjug.

U saopćenju Kfora se podsjeća se da su vojni zvaničnici saopćili da vrše probu taktičke vježbe “Sadejstvo 2018”, koja je planirana za četvrtak.

Vježba s bojevim gađanjem

Glasogovornik Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić je izjavio u srijedu da su “borbeni avioni Vojske Srbije preletali jug Srbije, u okviru redovnih letačkih aktivnosti”.

On je za beogradsjke medije kazao da se radi o pripremama za taktičku vježbu s bojevim gađanjem “Sadejstvo 2018”, koja je planirana za četvrtak.

Prethodno su mediji na albanskom jeziku javili da su srbijanski avionic prolijeteli iznad Preševa i da je to izazvalo “pometnju među tamošnjim stanovništvom”.

Portal Lajmi.net je prenio izjavu predsjednika Opštine Preševo Shkiprima Arifija, koji je istakao da su srbijanski avioni prelijeteli zračni prostor na administrativnom prijelazu između Kosova i Srbije.

Letjela četiri aviona

Albanski portali objavili su i snimke aviona, koji su iznad Preševa letjeli dvadesetak minuta.

Beogradske Večernje novosti navode, pozivajući se na nezvanične informacije, da su četiri borbena aviona Vojske Srbije nadlijetali područje Preševa, u blizini administrativnog prijelaza s Kosovom.

Lovci su navodno krenuli ka Preševu i Bujanovcu, na jugu Srbije, sa aerodroma Lađevci i vratili se nazad, dodaje ovaj list.

Izvor: Agencije