Video: Izraelski avioni tokom noći bombardovali Pojas Gaze


[Anadolija]

Izraelski borbeni avioni tokom noći bombardovali su dijelove okupiranog Pojasa Gaze kao odgovor na raketne napade iz Gaze prema Izraelu, javlja Anadolija.

Saopćeno je kako su avioni i helikopteri izraelskih snaga izveli napade na najmanje 80 ciljeva Hamasa.

Izvori iz Gaze javljaju da u napadima nije bilo poginulih.

Navodi se također, kako su pomenuti napadi izvedeni kao odgovor na raketne napade iz Gaze.

Oružana grupa objavila primirje s Izraelom

Pokret Islamic Jihad (PIJ), oružana grupa u Pojasu Gaze, objavila je u subotu da će prestati ispaljivati rakete na Izrael nakon primirja uz posredovanje Egipta.

Objava je došla nakon što je PIJ preuzeo odgovornost za ispaljivanje više od 30 raketa na Izrael u petak i subotu, na što se Izrael osvetio napadom širokog raspona na 80 vojnih ciljeva Hamasa u Gazi.

Grupa je u izjavi rekla da su odlučili prestati ispaljivati rakete nakon egipatskih napora na smirivanju stanja u Gazi te sprečavanju daljnje eskalacije između Izraela i oružanih grupa u Gazi.

Otprilike u isto vrijeme kad je PIJ objavio prekid vatre, Izrael je rekao da je pogodio osam ciljeva PIJ-a u priobalnoj enklavi.

Izraelska strana tvrdi kako je tokom noći iz Gaze ispaljeno najmanje 30 raketa, od kojih je njih 10 oboreno aktivacijom protivvazdušnog sistema, dok je ostatak pao na čist prostor.

Oštećana bolnica

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi Esrel al-Kudra potvrdio je kako je u napadima oštećena i jedna bolnica na sjeveru Gaze.

Zbog napada polomljena su stakla na prozorima bolnice, zbog čega je jedan dio pacijenata lakše povrijeđen.

Brojne palestinske organizacije osudile su izraelske napade na Gazu, te poručile kako ih napadi neće spriječiti u pružanju otpora.

Podsjećamo, na protestima u petak na granici pojasa Gaze i Izraela ubijeno najmanje pet Palestinaca.

Na proteste je izašlo više od 16.000 ljudi. Održavaju se svakog petka od kraja marta.

Od tada su izraelske snage ubile više od 200 demonstranata. Na ovim okupljanjima, Palestinci traže pravo da se vrate na svoj teritorij. 

Izvor: Agencije