Video: ISIL drži tek nekoliko ulica u Mosulu

Kanada će pružiti podršku izgradnji gradova i mjesta oslobođenih od uticaja ISIL-a (Ilustracija)

 
Izvor: Iraqi Federal Police via Storyful

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) bore se u ponedjeljak za zadnjih nekoliko ulica pod njihovom kontrolom u starom dijelu iračkog grada Mosula i čini se kako je riječ o posljednjim trenucima njihovog višegodišnjeg uporišta, dok se Irak priprema za proslavu oslobođenja drugog po veličini iračkog grada.

U žestokim sukobima, iračke vojne snage prisilile su pripadnike ISIL-a na povlačenje, stjeravši ih na područje blizu rijeke Tigris veličine 300 sa 500 metara, saopćili su vojni izvori.

Nad dijelovima Staroga grada nadvija se dim, a tokom jutra čula se snažna artiljerijska pucnjava, prenose agencije.

 
Izvor: Iraqi Federal Police via Storyful

Broj pripadnika ISIL-a koji se bore u Mosulu pao je s nekoliko hiljada, koliko ih je bilo na početku ofanzive vladinih snaga, na nekoliko stotina, tvrdi iračka vojska.

Službeno proglašenje pobjede

Prodor do Tigrisa omogućio bi iračkim snagama potpunu kontrolu nad gradom, što se i očekuje do kraja sedmice.

Očekuje se i da premijer Haider al-Abadi posjeti Mosul kako bi službeno proglasio pobjedu nad ISIL-om, a širom ove države planira se veliko slavlje.

Mosul je najveći grad pod kontrolom ISIL-a. U tom gradu su pripadnici ove oružane grupe prije tri godine osnovali samozvani halifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj njegove polovine. Naime, grupa još pod kontrolom ima teritorije zapadno i južno od Mosula, u kojima žive deseci hiljada civila.

Izvor: Agencije