Video: Iran ispalio rakete na pozicije ISIL-a u Siriji

U napadu pripadnika grupe ISIL 7. juna na zgradu parlamenta i turbe ajatolaha Khomeinija u Teheranu poginule su 23 osobe (AP)

Iranska Revolucionarna garda saopćila je da je ispalila nekoliko raketa na pozicije oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u sirijskoj provinciji Deir az-Zor, u znak odmazde za dva smrtonosna napada u Teheranu ranije ovog mjeseca, za koje je ova grupa preuzela odgovornost. 

“Rakete srednjeg dometa ispaljene su iz [zapadnih] provincija Kermanshah i Kurdestan, ubijen je veliki broj terorista, a oružje uništeno”, navodi se u saopćenju.

“Prolijevanje nevine krvi neće proći bez odgovora”, dodaje se.

Iranska televizija prikazala je snimke lansiranja raketa.

Ispaljivanje raketa, prvih u 30 godina izvan teritorije samog Irana, desilo se nekoliko sati nakon što je vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei na svom sajtu objavio da će Iran “ošamariti svoje neprijatelje” u čast porodica žrtava.

‘Napad značajan i veliki preokret’

Reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker izvještava iz Gaziantepa, u blizini sirijsko-turske granice, da je ovaj napad “veoma značajan i veliki preokret”.

“Ovo moramo posmatrati iz dva ugla. Jedan je u kontekstu rata u Siriji – Iran je dao savjetnike, borce, volontere, milicije, oružje i novac, ali nikada nije ciljao zemlju u ovakvoj vrsti napada”, javila je.

“Također, ovo moramo posmatrati u širem geopolitičkom kontekstu – bit će veoma zanimljivo kad su u pitanju reakcije zemalja kao što su Saudijska Arabija, SAD i Izrael, jer Iran govori da se može i hoće osvetiti.”

U napadu pripadnika grupe ISIL 7. juna na zgradu parlamenta i turbe ajatolaha Khomeinija u Teheranu poginule su 23 osobe.

Iran je glavni saveznik sirijske vlade, zajedno s Rusijom i libanskim pokretom Hezbollah, koji Teheran podržava.

Izvor: Al Jazeera i agencije