Oglasi

Video: Indija u svemir lansirala stoti satelit za nadzor granica

U budžetu za svemirski program Indija raspolaže sa četiri milijarde dolara.

 

 

Indija je u petak u svemir lansirala stoti satelit u trenutku kad premijer Narendra Modi nastoji pozicionirati zemlju kao pružaoca globalnih i povoljnih usluga u svemiru

Indija je lansirala raketu koja je sa sobom ponijela 31 satelit.

"Lansiranje stotog satelita veliko je postignuće i predstavlja sjajnu budućnost za indijski svemirski program", napisao je Modi na Twitteru.

U budžetu za svemirski program Indija raspolaže sa četiri milijarde dolara. Modi se nada da će posljednje lansiranje poboljšati perspektivu za dobijanje većeg udjela u više od 300 milijardi dolara vrijednoj globalnoj svemirskoj industriji. Indija je poznata po finansijski povoljnom svemirskom programu.

Interes za lansiranje komercijalnih satelita u svemir sve je veći s obzirom na to da telekomunikacijske, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Promocija svemirskog programa

Vlada Indije intenzivno promoviše domaći svemirski program, a u februaru prošle godine u samo jednoj misiji lansirana su 104 satelita, većinom za strane kupce.

Satelite lansirane u petak Indija će iskoristiti za bolji nadzor granica i fotografije Zemlje u visokoj rezoluciji.

Naučnici iz Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) kazali su da će satelitske fotografije iskoristiti indijske sigurnosne agencije kako bi pratile vojne aktivnosti susjednih zemalja (Pakistana, Kine, Bangladeša, Šri Lanke i Nepala).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.