Oglasi

Video: Eruptirao vulkan Sinabung u Indoneziji

Sinabung je tokom najnovije aktivnosti u atmosferu izbacio stup pepela visok pet kilometara.

Vulkan na indonežanskom otoku Sumatri eruptirao je u ponedjeljak, šaljući niz padine bujicu usijanog plina dužu od četiri kilometra, objavio je indonežanski zvaničnik.

Sinabung je tokom najnovije aktivnosti također u atmosferu izbacio stup pepela visok pet kilometara, kazao je glasnogovornik državne agencije za upravljanje u slučajevima katastrofa Sutopo Nugroho.

Niko nije stradao, dodao je.

Vulkan visine 2.460 metara povremeno eruptira od druge polovine 2013. godine, zbog čega su hiljade ljudi bile prisiljene napustiti svoje domove.

Od juna 2015. godine na snazi je najviši nivo pripravnosti za slučajeve prirodnih katastrofa.

Planina Agung na otoku Baliju također je aktivna već više mjeseci, ali je, nakon dužeg zatišja, zona zabrane prilaska ovog mjeseca sužena na četiri kilometra, sa 10 kilometara, koliko je iznosila prošlog novembra.

Indonezija je smještena na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkoj aktivnosti i vulkanskim erupcijama.

Na njenoj teritoriji nalazi se oko 130 aktivnih vulkana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.