VIDEO: Egipatski zastupnik gađao kolegu cipelom

Egipatski parlamentarac gađao je svog kolegu u Parlamentu cipelom jer je pozvao izraelskog ambasadora na večeru, dok su drugi zastupnici zbog tog poziva tražili njegovu suspenziju, prenosi Reuters.

Tawfik Okasha, televizijski voditelj i parlamentarac, ugostio je ove sedmice izraelskog ambasadora Haima Korena u svom domu, a poziv je uputio uživo putem svoje televizijske emisije. 

To je izazvalo oštre reakcije u pojedinim medijima i egipatskom Parlamentu, čiji je saziv položio zakletvu u januaru, a nekoliko zastupnika tražilo je da Okasha bude raspušten iz ovog tijela.

Njegov kolega Kamal Ahmed bacio je cipelu na Okashu tokom sjednice kako bi izrazio svoju ljutnju. 

Predsjednik Parlamenta na kraju je sa sjednice udaljio oba poslanika. 

Više od stotinu zastupnika je potpisalo izjavu, u koju je Reuters imao uvid, u kojoj odbijaju normalizaciju odnosa sa Izraelom i zahtijevaju istragu postupaka Okasha. 

Zajednički projekti sa Izraelom

Okasha je rekao lokalnim medijima, uoči sjednice u nedjelju, da nije uradio ništa pogrešno jer Egipat ima diplomatske odnose sa Izraelom. 


Okasha u Parlamentu (desno) Foto: Reuters

Koren je potvrdio za Reuters da su on i njegovo osoblje bili na večeri u domu televizijskog voditelja gdje su ostali tri-četiri sata. 

“Predložio je sastanak, na kojem je iznio svoje ideje da mi pomognemo Egiptu u oblasti vodoprivrede, agrokulture i obrazovanja, da pokušamo napraviti nekoliko škola sa izraelskim obukama”, rekao je Koren. 

“Ponudio sam da radimo na ovome zajedno i da se ponovo sastanemo. Uskoro ću ga pozvati kod nas. Pokazao je veliku hrabrost. Znao je da će ga napasti, ali je bez obzira na to ustrajao u svojim stavovima.”

Egipat je bio prva arapska zemlja koja je priznala Izrael u sklopu mirovnog sporazuma 1979. u kojem je posredovao SAD, ali egipatska javnost je podijeljena po pitanju ove države, prenose agencije. 

Izrael ima svog ambasadora u Kairu, ali Izraelska ambasada je često bila mjesto održavanja različitih protesta. 

Izvor: Agencije