VIDEO: Borbeni avioni gađaju šest gradova u Siriji

Izvor: Reuters

Borbeni avioni su izvršili zračne napade na šest sirijskih gradova u zapadnom dijelu pokrajine Halep, objavila je danas Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sirijski pobunjenici tvrde da je zračne napade izvršila ruska avijacija.

Monitoring grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji nije mogla da potvrdi ko je izvršio zračne napade. 

Više od 180 ljudi ubijeno je prvog dana primirja u Siriji, a većina je smrtno stradala u napadu Islamske države (IS) na sjeverni dio zemlje, izvijestio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U subotu je u žestokom napadu IS-a na pogranični grad Tel Abijad, pod kontrolom Kurda, i na obližnje gradove i sela ubijeno 70 militanata, 20 kurdskih boraca i deset civila, objavio je Opservatorij.

U drugim je dijelovima zemlje u pucnjavi i granatiranju smrtno je stradalo 25 civila.

Dužnosnici ruskog ministarstva obrane u nedjelju su izvijestili da je njihov centar za koordinaciju obaviješten o napadu topništvom velikog kalibra na sirijski grad Tel Abijad s turskog teritorija, što je prenio Interfax.

Ruska novinska agencija poziva se na centar za koordinaciju koji je objavio da je Rusija kontaktirala američki centar u Amanu kako bi se razjasnilo granatiranje sirijskog teritorija iz Turske.

Jutrošnji napadi

Prekid neprijateljstava, dogovoren u sklopu američkog i ruskog plana, koji je na snagu stupio u petak u ponoć, ne odnosi se na napade na militante Islamske države i pripadnike Fronte al Nusre, Al Kaidina ogranka koji je u petak pozvao na nastavak napada.

Direktor opservatorija Rami Abdulrahman izvijestio je da su neki napadnuti gradovi, među kojima i Daret Aza, pod kontrolom Fronte al Nusre i drugih grupa.

U ostalim napadima ciljana su sela i gradovi Kabtan al Džabal, Andan, Hreitan, Kfar Hamra i Ma'aret al Artik. Svi su u zapadnom dijelu pokrajine u kojemu djeluju pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske, koji bi se trebali pridržavati dogovora o primirju.

U videozapisima koje je Reutersu poslao pobunjenički zapovjednik vide se dva jutrošnja napada na grad Harbnafseh.

Rusija je u subotu izvijestila da je na jedan dan prekinula sve letove iznad Sirije.

 

Izvor: Agencije