Video: 131 osoba poginula i 200 ranjeno u Bagdadu

Izvor: [Facebook/Sadiq Azwaini]

U eksplozijama koje su odjeknule jutros u Bagdadu poginula je najmanje 131 osoba, dok je ranjeno više od 200 ljudi, prenosi AP.

Među žrtvama se nalazi veliki broj djece, a lokalni zvaničnici su izrazili strah da bi ukupan broj smrtno stradalih mogao rasti. 

Agencija navodi da je putem online saopćenja grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela odgovornost za prvu eksploziju, u kojoj je ubijeno preko stotinu i ranjeno više od 200 ljudi, izazvanu detoniranjem automobila-bombe u naselju Karada.

Russia Today je navela da se radi o nešto bogatijem dijelu grada gdje živi uglavnom viša srednja klasa šiita i kršćana.

Eksplozije u trgovačkim oblastima

Druga eksplozija odjeknula je u naselju al-Shaab na sjeveru Bagdada. Obje eksplozije dogodile su se u trgovačkim oblastima, a u mnogim prodavnicama je izbio požar.

AP navodi da je u drugom bombaškom napadu ubijeno pet i ranjeno na destine osoba, prema situaciji na terenu ta brojka je mnogo veća. Za ovaj napad još uvijek niko nije preuzeo odgovornost.

Uprkos znatnom napretku iračke vojske i saveznika na frontu protiv ISIL-a, ova naoružana grupa i dalje pokazuje da je u mogućnosti izvesti napade na teritorijama daleko iza linija fronta.

ISIL i dalje kontroliše drugi irački najveći grad Mosul.

Izvor: Al Jazeera i agencije