Venezuela: Tillersonovi komentari o puču ‘nečuveni’

Rex Tillerson, Luis Videgaray, SAD, Meksiko
Luis Videgaray kaže da Meksiko neće podržati nasilno rješenje krize u Venezuele, unutarnje ili vanjsko (EPA)

Vladajuća stranka Venezuele imenovala je predsjednika Nicolasa Madura svojim kandidatom za prijevremene predsjedničke izbore koji se trebaju održati do kraja travnja.

“Kandidatura je odobrena aklamacijom. Vi ste službeno kandidat Ujedinjene socijalističke stranke Venezuele”, izjavio je drugi čovjek stranke Diosdado Cabello, na političkom sastanku u nazočnosti Madura.

Maduro (55), koji je tijesno pobijedio 2013., kao nasljednik socijalističkog predsjednika Huga Chaveza, trebao bi lako pobijediti na izborima jer su vladajući učinili potrebno kako bi spriječili natjecanje vodećih oporbenih kandidata.

Maduru nesklono 70 posto birača

“Apsolutno je logično da kandidat bolivarske revolucije za izbore bude Nicolas Maduro. Brat, drug besprijekornog revolucionarnog ponašanja… Pobijedit ćemo, nema sumnje”, rekao je Cabello, potpredsjednik stranke.

Bivšem vozaču autobusa Maduru je popularnost nešto porasla u zadnje vrijeme, ali nesklono mu je više od 70 posto birača, prema anketi instituta Delphos.

Meksički ministar vanjskih poslova rekao je u petak da njegova država neće nikad podržati nasilno rješenje krize u Venezuele, bilo ono unutarnje ili vanjsko, nakon što je dan ranije američki državni tajnik Rex Tillerson spomenuo mogućnost vojne pobune u toj državi. 

Ministar Luis Videgaray rekao je to na novinskoj konferenciji s Tillersonom i kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland u Mexico Cityju, prenosi Hina. 

Američki državni tajnik je natuknuo da bi se u Venezueli mogao dogoditi vojni puč, prenose u petak agencije, te ističe da nema informacija o tome, no da su latinoameričke vojske povijesno često intervenirale u slučajevima teških kriza. 

Venezuela je u petak opisala kao “nečuvene” komentare koje je iznio Tillerson navodeći da vojska te zemlje može odlučiti da zbaci s vlasti aktualnog predsjednika Nicolasa Madura.

Ministar obrane: Reklamni trik i manjak poštovanja

Kako prenosi Reuters, ministar obrane Venecuele Vladimir Padrino rekao je da Tillerson izvodi “reklamni trik” u pokušaju da uvjeri druge države da “interveniraju” u južnoameričkoj državi i sruše njezinu aktualnu socijalističku vladu.

“Oružane snage radikalno odbacuju takve žalosne izjave koje sadrže nasilan akt miješanja. Kada pozovete oružane snage da sruše Vladu, pokazujete manjak poštovanja”, rekao je Padrino, kako prenosi Tanjug.

“Oružane snage potvrđuju svoju apsolutnu privrženost ustavu i odanost Nicolasu Maduru”, priopćila je u petak vojska. 

Ministar obrane Vladimir Padrino optužio je Tillersona da ignorira “tradiciju oružanih snaga koje nikad ne smiju napadati institucije države, a još manje predsjednika kojeg je izabrala većina stanovništva”.

Tillerson je u petak naglasio da želi slobodne, pravedne izbore u Venezueli i povratak ustavnom poretku.

Dodao je da Meksiko treba paziti na moguće rusko miješanje u izbore uoči glasovanja o predsjedniku koje je zakazano za srpanj.

Tillerson je u Meksiko doputovao u četvrtak i planira se sastati i s predsjednikom te države Enriqueom Penom Nietom, objavio je State Department, a prenosi dpa. 

Posjet u vrijeme napetosti

Posjet se događa u vrijeme napetosti zbog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa da natjera Meksiko da financira zid na granici između dvije države, kao i zbog nesigurne budućnosti Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma (NAFTA) između dvije države i Kanade.

Šef američke diplomacije otputovat će i u Argentinu, Peru, Kolumbiju i Jamajku. To je njegov prvi posjet nekoliko država latinske Amerike i Kariba iako je na dužnosti dulje od godine dana. 

Lokalni mediji pišu da mnogi latinoamerikanci vjeruju da se Washington zanima za južne susjede samo radi spriječavanja krijumčarenja droge, zaustavljanja ilegalnih migracija i zastupanje svojih ekonomskih interesa, piše dpa.

Očekuje se da će Tillerson tražiti i podršku za jačanje pritiska na predsjednika Venezuele Nicolasa Madura. SAD je u posljednjih godinu dana uveo sankcije nad više od 50 službenika povezanih s Madurovim režimom koje optužuje za korupciju i kršenja ljudskih prava.

Izvor: Agencije