Venecuela zatvorila morsku granicu da zaustavi dopremu pomoći

Nicolas Maduro
Embargo je jedna od mjera koje je najavio predsjednik SAD-a radi rušenja venecuelske Vlade i Nicolasa Madura (EPA)

Venezuelska vlada u srijedu je zatvorila morsku granicu prema Nizozemskim Antilima da spriječi dopremu humanitarne pomoći koju je najavila oporba predvođena samoproglašenim predsjednikom Juanom Guaidoom.

Potpredsjednica Delcy Rodriguez rekla je da je vlada odlučila preispitati odnose s otocima Aruba, Curacao i Bonaire te da će zatvorenost granica biti na snazi “na neodređeno vrijeme”, prenosi Hina.

“Činjenica da je Curacao odlučiti pridružiti se ovom ‘spektaklu’ kojega je jedina svrha preuzeti Venezuelu, rezultirala je time da će Venezuela ne samo zatvoriti granicu već i preispitati naše odnose s tim zemljama”, rekla je Rodriguez.

Maduro računa na Rusiju i Kinu

Oporbeni čelnik Juan Guaido koji se proglasio privremenim predsjednikom u čemu ga je na čelu sa Sjedinjenim Državam priznalo 50-ak zemalja, najavio je da će hrana i lijekovi iscrpljenom stanovništvu stići kopnom i morem u subotu. 

SAD je poslao tone pomoći u Kolumbiju na granicu s Venezuelom, a predsjednik Nicolas Maduro takvu je pomoć odbacio, rekao je da je to “jeftini show” i računa na pomoć svojih saveznika Rusije i Kine.

Guaido je rekao da je razgovarao s predsjednikom Švicarske u pokušaju da se zamrznu bankovni računi koji pripadaju njegovoj zemlji, najbogatijoj po zalihama nafte, ali potpuno osiromašenoj i   potonuloj u krizu. 

Računi u Švajcarskoj

Venezuelska vlada ima račune u Švicarskoj i otkriveno je da protuzakonito pokušava preseliti dio tih računa, rekao je Guaido.

“Činimo sve što možemo da zaštitimo ta sredstva koja pripadaju Republici [Venezueli]”, rekao je. 

Nije naveo tko je uočio te pokušaje niti je li dosad neki novac doista prenesen na druge račune.

Izvor: Agencije