Venecuela: Vrhovni sud odustao od preuzimanja vlasti

Sud je povukao odluku da se parlamentarcima ukine imunitet kako bi ih se moglo krivično goniti (Reuters)

Vrhovni sud Venecuele odustao je od odluke o preuzimanju ovlasti Nacionalne skupštine koja je izazvala široku međunarodnu osudu.

Po saopštenju, Sud je također povukao odluku da se parlamentarcima ukine imunitet kako bi ih se moglo krivično goniti.

Prorežimski venecuelski Vrhovni sud dodijelio je sebi u četvrtak ovlasti parlamenta, nakon čega su izbili protesti protivnika aktuelne vlasti.

Tom odlukom dodatno se produbila politička kriza koja potresa tu naftom bogatu zemlju nakon nadmoćne pobjede opozicije na parlamentarnim izborima krajem 2015., prvi put u proteklih 17 godina.

Predsjednik parlamenta Julio Borges nazvao je potez Vrhovnog suda “državnim udarom”, a i državna tužiteljica Venecuele Louisa Ortega oštro je kritizirala sudsko preuzimanje parlamenta.

Opada podrška Maduru

Vrlo se rijetko događa da neki visoki zvaničnik bude tako kritičan, što protivnici predsjednika tumače pokazateljem da pada podrška Nicolasu Maduru u državi.

Ranije u subotu, predsjednik Maduro pozvao je Vrhovni sud da ponovno razmotri svoju odluku o preuzimanju ovlasti parlamenta kako bi se zadržala institucionalna stabilnost i ravnoteža vlasti.

On je u obraćanju naciji rekao da je prevladan sukob između Vrhovnog suda i parlamenta, kojim dominira opozicija.

Opozicija se protivi politici bivšeg predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. a koju provodi Maduro.

Izvor: Agencije