Oglasi

Venecija: Filmovi inspirisani istinitim događajima

Na filmskom festivalu u Veniciji prikazani filmovi o izbjeglicama, djeci vojnicima, ljudima bez domovine.

SbHMPbHDlfc

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji prikazane su desetine filmova. Kako se bliži ceremonija dodjela nagrada, podsjećamo na glavne naslove koji se takmiče za prestižnu nagradu -  Zlatnog lava.

Na crvenom tepihu nije nedostajalo glamura, ali scene na velikom platnu bliže su stvarnosti. Tri riječi definisale su ovogodišnju smotru filma u Veneciji – „inspirisano istinitim događajima".

„Remember" je priča o osveti čovjeka koji je preživo Holokaust i koji pokušava da pronađe bivšeg komandira u Aušvicu.

Tu je i priča o afričkoj djeci vojnicima u brutalnom građanskom ratu pretočena u film „Beasts of No Nation".

Surova stvarnost je bila neizbježna na ovogodišnjem festivalu, a većina filmova kao da je bila ekranizacija vijesti iz crne hronike.

„Ne bih rekao da se radi o nedostatku kreativnosti. Probleme pojedinaca u modernom društvu sada trebamo da razmotrimo iz drugog, realnijeg ugla“, kazao je Alberto Barbera, direktor Venecijanskog filmskog festivala.

Filmovi o izbjeglicama

Neki filmovi su se bavili i nevoljama izbjeglica. Jedan od favorita festivala je „Human", koji govori o iskustvima iz više od 70 zemalja.

„Sretan sam što mogu ispričati priču o ljudima bez glasa, bez zemlje, ljudima koji jako pate. Zadatak ovoga filma je da pokaže šta znači biti ljudsko biće na ovoj planeti“, rekao je Yann Arthus Bertrand, reditelj filma „Human".

Milioni su morali da napuste domove, a filmovi poput „Meditteranea" govore o opasnom putovanju hiljada izbjeglica koje pokušavaju da se domognu evropskih obala.

„Uskoro će ovim crvenim tepihom preodefilovati zvijezde, a žiri još razmatra kome da dodijeli Zlatnog lava. Pored surove realnosti, ove godine su zapaženi i dokumentarci. Ipak, morat ćemo da sačekamo još malo da saznamo ko je ovogodišnji pobjednik“, izvještava iz Venecije Charlie Angela.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.