Veliki protest opozicije i vladajućih u Istanbulu

Najveća opozicijska stranka u Turskoj – Republikanska narodna stranka – održala je u nedjelju skup s vladajućom Strankom pravde i razvoja na istanbulskom trgu Taksim.

CHP, koji je inicirao skup, želio je time iskazati protivljenje pokušaju vojnog udara i podršku demokratski izabranoj Vladi.

Predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu pročitao je deklaraciju, u kojoj njegova stranka osuđuje organizatore pokušaja vojnog udara, kao i njihove suradnike u inozemstvu.

“Ovo je dan kada svi pišu povijest”, poručio je Kilicdaroglu.

Upozorio je kako je na parlamentarnu demokraciju izveden udar i podsjetio da su tada sve političke stranke bile ujedinjene protiv tog pokušaja.

“Pokušaj udara izveden na naš demokratski parlamentarni sustav dobio je drugo značenje i dimenziju, tako što je narod koristio svoje pravo na otpor”, poručio je Kilicaroglu.

Jedinstvo stranaka

Zamjenik predsjednika AKP-a Mehmet Muezzinoglu poručio je kako je i nakon sprječavanja vojnog udara u Turskoj “nastavljeno shvatanje da se sve pojedinačne razlike ostavljaju po strani kada je u pitanju domovina, a da je upravo takav stav bio ključ zaustavljanja izdajnika i pučista, koji su izveli napad na volju naroda, demokraciju, jedinstvo, slobodu i budućnost nacije”.

To je prvi put da, pod sloganom “Miting za Republiku i demokraciju”, vladajuća AKP i kemalistički CHP zajedno organiziraju skup.

Uz zastave Turske, sudionici okupljanja nosili su i postere osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka te uzvikivali: “Rame uz rame protiv udara”, “Nema otimačine, ima Republika” i “Mi smo vojnici Mustafe Kemala”.

Pojačane su i mjere sigurnosti, a policija na nekoliko punktova pretresala je osoba koje su iz svih dijelova Istanbula i drugih gradova stigle na Taksim.

Izvor: Al Jazeera i agencije