Oglasi

Veliki porast antisemitskih napada u Francuskoj

Nakon dvije godine pada, broj napada na Jevreje u Francuskoj u prvih devet mjeseci 2018. godine porastao gotovo 70 posto.
Edouard Philippe ponovio je odlučnost da ništa ne prepusti slučaju vezano uz antisemitizam u FrancuskojEPA

Nakon dvije godine pada, antisemitski napadi u Francuskoj u velikom su porastu (69 posto) u prvih devet mjeseci 2018. godine, napisao je francuski premijer Edouard Philippe u članku objavljenom u petak na Facebooku.

"Svaki napad na nekog našeg sugrađanina zato što je Jevrej odzvanja kao lomljenje kristala", tvrdi on u članku objavljenom tačno 80 godina nakon Kristalne noći i nacističkog nasilja nad Jevrejima u Njemačkoj, 9. novembra 1938. godine.

"Zašto se 2018. godine prisjećati tako bolne uspomene? Zato što smo daleko od prestanka antisemitizma", piše Philippe, spominjući "neumoljive" brojke antisemitskih napada u Francuskoj u proteklom dijelu 2018. godine.

"Iako je bio u padu zadnje dvije godine, broj tih napada porastao je više od 69 posto toekom prvih devet mjeseci 2018. godine", nastavlja on.

Opasnost od indiferentnosti

Nakon rekordne 2015. godine, antisemitski napadi znatno su pali u 2016. godini (58 posto).

Pad je nastavljen u 2017. godini (sedam posto), sa 311 popisanih napada, iako je krio povećanje nasilnih napada protiv Jrevreja.

Nakon antisemitskog napada u Pittsburghu u oktobru, Philippe je ponovio odlučnost da ništa ne prepusti slučaju vezano uz antisemitizam u Francuskoj.

Citirajući preživjelog iz nacističkih logora Elieja Wiesela kako bi upozorio na "opasnost od indiferentnosti", francuski premijer tvrdi da je "Vlada odabrala ne ostati indiferentna", podsjećajući na odluke donesene zadnjih mjeseci.

Vlada priprema za 2019. godinu promjenu zakona radi jačanja borbe protiv internetske mržnje, vršeći pritisak na mrežne operatere.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.