Velika nagrada Kine 1.000 utrka ‘najbržeg cirkusa na svijetu’

Njemački as Michael Schumacher drži rekorde sa sedam naslova svjetskog prvaka i 91 pobjedom (EPA)

Utrka za Veliku nagradu Kine u Šangaju bit će 1.000 utrka Svjetskog prvenstva Formule 1.

Od prve utrke u Silverstoneu, preinačenoj zračnoj bazi iz Drugog svjetskog rata u ruralnom dijelu Engleske, do ovog vikenda i 1.000. utrke na 240 miliona dolara vrijednoj stazi u Šangaju, “najbrži cirkus na svijetu” je prešao dug put od svojih početaka.

Botas i Vettel najbrži na treningu

Vozači Mercedesa i Ferrarija, Finac Valtteri Botas i Nijemac Sebastian Vettel, dominirali su na treninzima u petak uoči VN Kine u nedjelju (8:10 sati po srednjoevropskom vremenu).

Vettel je bi najbrži na prvom treningu, iza njega je bio aktuelni svjetski prvak Luis Hamilton u Mercedesu, a treće mjesto zauzeo je ekipni kolega Charles Leclerc.

Max Verstappen (Red Bull) završio je četvrti, Bottas je bio peti, a Daniel Ricciardo (Renault) šesti.

Na drugom slobodnom treningu najbrži krug je odvozio Bottas, drugi je bio Vettel, a treći Verstappen.

Nakon prve dvije utrke sezone vodi Bottas sa 44 boda, bod manje ima Hamilton, a treći je Verstappen sa 27 bodova.

U Silverstoneu je održana prva utrka prije 69 godina i VN Velike Britanije je ostala, uz VN Italije, jedina utrka koja je prisutna cijelo vrijeme u kalendaru Formule 1.

VN Kine jedna je od mlađih utrka, prva je vožena 2004. godine i ona sada slavi svoju 15. sezonu.

Kroz 70 godina, Formula 1 je posjetila 32 države na pet kontinenata, a ulična utrka u Vijetnamu bit će najnovija “stanica” sljedeće godine.

Rekorder Michael Schumacher

Italijan Giuseppe – Nino Farina pobjednik je te prve utrke F1 svjetskog prvenstva, koja je održana 13. maja 1950. godine, a četiri mjeseca kasnije je “uzeo” naslov svjetskog prvaka kod kuće.

Za poređenje, sezona sada traje dvostruko duže nego tada.

Njemački as Michael Schumacher drži rekord sa sedam naslova svjetskog prvaka, a zanimljivo je da je njegova posljednja pobjeda zabilježena baš u Šangaju, i to 2006. godine.

On je, također, rekorder s 91 pobjedom u Formuli, a iza njega su Lewis Hamilton sa 74 i Sebastien Vettel sa 52 pobjede.

Kada je bio na vrhuncu karijere, Nijemac je sumirao čar ovog sporta.

“Svake godine nađemo nešto novo i budemo brži, to je Formula”, kazao je Schumacher, koji je prije nešto više od pet godina pao na skijanju i teško se povrijedio.

Jedan od Schumacherovih bivših timski kolega iz Ferrarija, Brazilac Rubens Barrichello, rekorder je po broju utrka na kojima je startao, ali on nije uspio osvojiti nijedan naslov svjetskog prvaka u 18 godina dugoj karijeri.

Više od 20 poginulih vozača

Argentinac Juan Manuel Fangio je dominirao prvo desetljeće Formule 1, osvajanjem pet naslova svjetskog prvaka u sedam sezona od 1951. godine.

Naslijedili su ga u 60-ima višestruki svjetski prvaci Australac Jack Brabham te Britanci Jim Clark, Graham Hill i Jackie Stewart.

Tokom 70-ih Formulu je obilježilo rivalstvo između Britanca Jamesa Hunta i Austrijanca Nikija Laude, a u 80-ima su se pojavili velikani Francuz Alain Prost i legendarni Brazilac Ayrton Senna, prije nego je Schumacher počeo svoju dominaciju sredinom 90-ih.

Više od 20 vozača, od njih ukupno 772, koliko ih je startalo na svim utrkama, poginulo je za volanom, uključujući Sennu i Austrijanca Rolanda Ratzenburgera 1994. godine na VN San Marina.

Njihova pogibija je uzrokovala opsežne promjene, s ciljem poboljšanja sigurnosti, i rezultat toga je bilo da nijedan vozač nakon toga nije poginuo do 2015. godine.

Tada je, od posljedica povreda glave zadobivenih na VN Japana 2014. godine, preminuo Francuz Jules Bianchi.

Ferrari je jedini konstruktor koji se natjecao na svim svjetskim prvenstvima i ima rekordnih 16 naslova od kako je uvedeno prvenstvo za konstruktore 1958. godine, kao Međunarodni kup za proizvođače Formule 1.

Osam milijardi dolara

Prvi pobjednik je bila britanska ekipa Vanwall i Evropljani su dominirali s trojkom britanskih konstruktora – Williams (devet naslova), McLaren (osam) i Lotus (sedam).

Slijedi ih Mercedes sa pet naslova, dok je austrijski Red Bull pod Sebastienom Vetellom osvojio četiri naslova, od 2010. do 2013. godine.

I sada, 70 godina kasnije, između Formule nekada i Formule danas velika je razlika, i to ona novčana.

Organizaciju Formule 1 je za osam milijardi dolara 2017. godine kupio američki medijski gigant Liberty Media i njene su dionice na Wall Streetu, što je dug put od početaka, kada su proizvođači guma i motornih ulja besplatno svojim proizvodima snabdjevali sudionike utrka u zamjenu za logo na odjelu vozača.

Izvor: Agencije