Velika Britanija u diplomatiji želi biznis lidere

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije najavljuje kako će u inostranstvu biti 355 novih diplomatskih pozicija (EPA)

Velika Britanija planira obimnu rekonstrukciju diplomatske službe, u kojoj bi na ključna diplomatska mjesta bili postavljeni ljudi iz poslovnog sveta, prenose agencije.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je najavio ovaj potez u srijedu, kao dio širih napora za ekspanziju diplomatske mreže države.

On je najavio 12 novih pozicija i skoro 1.000 novih radnih mjesta, što je najveće povećanje diplomatskog korpusa Velike Britanije u posljednjih 25 godina.

“Snaga naše diplomatske mreže je u njenom profesionalizmu, koji nam omogućava da imamo najbolju diplomatsku službu u svijetu. Ali, nikada ne smijemo zatvarati oči u pogledu pristupa i vještina drugih djelatnosti”, rekao je Hunt u govoru u Londonu.

Skepticizam i zabrinutost

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije najavljuje kako će u inostranstvu biti 355 novih diplomatskih pozicija, a u Londonu 328 novih mjesta i 329 lokalno angažiranih kadrova u diplomatskoj službi.

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, ambasadori Velike Britanije su tradicionalno bili birani samo iz redova državnih službenika, ali se u saopćenju nagovještava napuštanje te prakse.

Najava ovog zaokreta je u Velikoj Britaniji prihvaćena sa skepticizmom i zabrinutošću, zbog potencijalnog uvođenja političkih “bratskih dogovora” u diplomatiju.

Dave Penman, generalni sekretar Sindikata civilnih službenika – FDA, napisao je na Twitteru kako diplomate prolaze višegodišnju obuku, jer je predstavljanje Velike Britanije u inostranstvu više od puke trgovine.

“Diplomate se stvaraju, a ne rađaju, i britanske interese najbolje zastupa profesionalna diplomatska služba”, dodao je on.

Najbolji raspoloživi talenti

Ministar Hunt je u intervjuu rekao kako “neće biti dozvoljen apsolutno nikakav sukob interesa, a svako ko bude aplicirao za ta radna mjesta proći će kroz sve procedure koje zahtjeva diplomatska služba države”.

Peter Westmaccot, koji je bio britanski ambasador u SAD-u, Francuskoj i Turskoj, rekao je kako otvaranje takve mogućnosti poslovnim liderima može biti dobar način da se država osloni na najbolje raspoložive talente.

“Ako postoje biznis lideri s vještinama i posvećenošću, koji su voljni prihvatiti vjerovatno znatno manju platu, te koji žele predstavljati svoju državu u inostranstvu, smatram da je to u redu i pozdravljam takvu ideju”, zaključio je on.

Izvor: Agencije