Velika Britanija se okreće Kini

Zbog odluke da napusti EU, Velika Britanija se suočava s nizom ekonomskih izazova (Reuters)

Britanski ministar finansija George Osborne će uložiti više napora u učvršćivanju odnosa Velike Britanije s Kinom i planira do kraja godine organizirati još jednu trgovinsku posjetu toj zemlji.

Napori britanske Vlade za pridobijanja Kine kao trgovinsko-ekonomskog partnera pojačani su nakon što su britanski glasači na referendumu 23. juna podržali izlazak iz Evropske unije, piše Financial Times.

“Moramo sjesti u avion i prodati Veliku Britaniju svijetu”, kazao je Osborne za taj list, prenosi Reuters.

Zbog odluke da napusti EU, Velika Britanija se suočava s nizom ekonomskih izazova.

Funta je zabilježila pad vrijednosti na berzanskim tržištima, baš kao i dionice većine značajnijih britanskih kompanija.

‘Zlatno vrijeme’

Postavlja se i pitanje na koij će način biti regulirani odnosi između Velike Britanije i zemalja koje su ostale članice EU-a.

Ishod britanskog referenduma bi mogao redefinirati sve bliže britanske odnose u domenu finansijskih usluga s Kinom, koja je pristala na više zajedničkih projekata u sklopu Kinesko-britanskog ekonomskog i finansijskog dijaloga, programa čija je namjena produbljenje ekonomskih veza između dvije zemlje, a bazirala se većinom na činjenici da je Velika Britanija članica EU-a.

Kineski predsednik Xi Jinping je u oktobru prošle godine posjetio Veliku Britaniju, ocijenivši tada da je to “zlatno vrijeme” za odnose dvije zemlje.

Britanci su, međutim, zaprepastili svijet kad su se na referendumu prošle sedmice odlučili za Bregzit, što je navelo premijera Davida Camerona da najavi ostavku, zbog čega vladajuća Konzervativna stranka do jeseni mora izabrati novog lidera.

Izvor: Agencije