Velika Britanija neće podržati aneksiju Zapadne obale

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa s Izraelom ako nastave s planom aneksije (EPA)

Velika Britanija neće podržati izraelsku aneksiju dijelova Zapadne obale jer bi to otežalo postizanje mirovnog rješenja s Palestincima, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova James Cleverly, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je ranije da je na Izraelu odluka hoće li anektirati dijelove okupirane Zapadne obale.

No, Cleverly je rekao parlamentu: “Naš je dugogodišnji stav da ne podržavamo aneksiju dijelova Zapadne obale, time bi se moglo otežati održivo dvodržavno rješenje.”

Evropska unija također je upozorila da je svaki pokušaj izraelske aneksije okupirane Zapadne obale kršenje međunarodnog prava te izjavila da je spremna preduzeti potrebne korake u slučaju provođenja plana aneksije, prenosi agencija Anadolija.

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano na dnevnoj konferenciji za novinare govorio je o navodima da EU priprema sankcije protiv Izraela u slučaju provođenja plana aneksije okupirane Zapadne obale.

Kazao je da se Unija više puta oglasila u vezi s tim te napomenuo da ona aneksiju smatra kršenjem međunarodnog prava.

Netanyahu i Gantz najavili ubrzanje plana aneksije 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je sa čelnikom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavila da će od 1. jula ubrzati plan aneksije doline Jordana i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa s Izraelom ako nastave s planom aneksije, koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale, koja je već desetljećima pod izraelskom okupacijom.

Izvor: Agencije