Oglasi

Velika Britanija isporučuje Assangea SAD-u

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid potpisao je nalog za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u.
Assange je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu nakon što mu je ta zemlja uskratila azil koji mu je pružala sedam godinaEPA

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid izjavio je da je potpisao nalog za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, ali je naglasio da će konačnu odluku donijeti sud.

"Imamo legitiman zahtjev za izručenje, tako da sam ga potpisao. Ali, konačna odluka sada je na sudovima", rekao je Javid, prenosi Tanjug.

Ročište u vezi s izručenjem počet će u petak.

Zahtjev za izručenje

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država potvrdilo je 11. juna da je podnijelo zvanični zahtjev Velikoj Britaniji za izručenje Assangea.

Assange (47) izbačen je 11. aprila iz Ambasade Ekvadora u Londonu nakon što mu je ta zemlja uskratila azil koji mu je pružala sedam godina.

Sada je u zatvoru Belmarsh u Londonu, gdje služi kaznu od 50 sedmica zbog kršenja uvjeta kaucije.

Ako bude izručen SAD-u, prijeti mu zatvorska kazna od 175 godina zbog hakiranja računara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.