Velayati: Trump i Pompeo mogu sanjati sastanak s Khameneijem

Ali Akbar Velayati: San Donalda Trumpa i Mikea Pompea nikada neće postati stvarnost (EPA)

Ali Akbar Velayati, glavni savjetnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, izjavio je u utorak da ponuda Sjedinjenih Američkih Država za sastanak s iranskim liderima, uključujući Khameneija, nikada neće biti prihvaćena, javljaju agencije.

Iranska agencija IRNA objavila je kako je Velayati to kazao odgovarajući na pitanje o ponudi za sastanak koju su uputili predsjednik SAD-a Donald Trump i američki državni sekretar Mike Pompeo.

“San Trumpa i Pompea nikada neće postati stvarnost”, rekao je Velayati, prenosi Reuters.

Dijalog država nije isključen

Pompeo je u nedjelju kazao kako je američki predsjednik voljan i spreman sastati se s iranskim liderom Hassanom Rouhanijem u sjedištu Ujedinjenih naroda ove sedmice.

“Rado će se susresti s ljudima u bilo koje doba, predsjednik je veoma jasan kada je to u pitanju”, istakao je američki državni sekretar i dodao kako je sada na Rouhaniju da istupi i istakne spremnost.

No, nešto kasnije, iranski predsjednik Rouhani upozorio je Sjedinjene Američke Države da sankcijama koje su ponovo uveli Iranu neće uspjeti natjerati Teheran na pregovore s Washingtonom, ali nije isključio mogućnost dijaloga dvije države.

U novembru nove sankcija

Trump je u maju saopćio da SAD izlazi iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i objavio nove sankcije Teheranu.

Prva runda američkih sankcija stupila je na snagu 7. augusta, a druga runda, na čijem udaru će biti iranski naftni sektor, stupit će na snagu u novembru.

Washington utječe i na svoje saveznike da u potpunosti prekinu s kupovinom nafte iz Irana.

Izvor: Al Jazeera i agencije