Vekića optužuju za govor mržnje

Nakon što je hrvatski ministar pravosuđa Srbiji vratio optužnice protiv Vladimira Šeksa, Tomislava Merčepa i Ivana Vekića, ovaj posljednji, inače ratni ministar unutarnjih poslova, za Al Jazeeru komentirao je cijeli slučaj.

U izjavi je napao Savu Štrpca, ministra informiranja u Vladi takozvane Srpske krajine, danas direktora Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas. 

Iz nekih nevladinih udruženja stigla je osuda te izjave, koja bi mogla da ima elemente govora mržnje, javlja novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Optužnice su iz Beograda stigle u Zagreb i ubrzo su vraćene odakle su došle.

Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić za taj je čin zahvalio ministru pravosuđa i kazao: “A, Savo Štrbac, umjesto da smo ga ubili ovdje u Hrvatskoj, umjesto da je ostao bez glave, on sudi i kupi dokaze za rat koji je izgubio. Pa jesmo li ga mi započeli?”

Za profesora Žarka Puhovskog ta je izjava u najmanju ruku problematična.

“Jer je lako moguće da se to interpretira kao poticanje na kazneno djelo, kao poticanje na ubojstvo. Ono što je dodatni problem nije činjenica da je ovaj ili onaj građanin Hrvatske ili bilo tko tko u Hrvatskoj javno govori nešto rekao, nego to da za takve stvari nema reakcija”, rekao je analitičar Puhovski.

Reakcija DORH-a

U jednom sličnom slučaju reakcija DORH-a nije izostala. Kada je gradonačelnik Splita Željko Kerum u intervjuu prošle jeseni među ostalim rekao da Srbima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište, DORH je po službenoj dužnosti pokrenuo istragu. 

“Nakon što su od Keruma tražili i dobili očitavanje, u Državnom odvjetništvu su zaključili da nije želio širiti nacionalnu mržnju, pa je postupak obustavljen. Hoće li i što Državno odvjetništvo poduzeti i u slučaju Ivana Vekića, nije poznato. Odgovorili su nam da nam neće odgovoriti”, kazala je Kiseljak.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne odgovara na pitanja hoće li reagirati, postupati, istraživati nekoga ili nešto.

Ivan Vekić je po zanimanju pravnik, radio je kao odvjetnik, ali je u mirovini.

Ivan Vekić nije član Hrvatske odvjetničke komore od 2000. godine, stoga Hrvatska odvjetnička komora ne može komentirati njegove izjave. Komora osuđuje svaki govor mržnje, bez obzira od koga on potekao.

Pravni tim centra za sučeljavanje s prošlošću Documenta, analizirao je izjavu. Podsjećaju na činjenicu kako o ovom pitanju u Hrvatskoj nedostaje sudske prakse. No, posebno je, kažu, sporno to što izjava dolazi od ratnog ministra unutarnjih poslova.

Vesna Teršelić iz Documentae je rekla: “Koji je zataškavao zločine i sigurno je aktivno sudjelovao u zataškavanju zločina od strane pripadnika hrvatskih postrojbi 91. Dakle, kad on vodi rat protiv tadašnjeg neprijatelja, to je onda još specifično neprimjereno, necivilizirano i za svaku osudu.”

Hoće li ona doći i od mjerodavnih institucija ili će sve ostati na osudi dijela javnosti, znat će se idućih dana.

Izvor: Al Jazeera