Vekić sretna što se takmiči za Hrvatsku

Vekić: Mi Hrvati imamo velika hrvatska srca i žestoko se borimo na terenu, borimo se za našu državu (Reuters)

Donna Vekić živi u Londonu, ima trenera iz Engleske i priča sa jakim britanskim naglaskom, no ova 16-godišnja Hrvatica, koja je u utorak postala najmlađa pobjednica ovogodišnjeg izdanja Australian Opena, kazala je kako ne planira promijeniti nacionalnost, navodi agencija Reuters.

Vekić, koja je trenutno 111. igračica svijeta, zabilježila je prvi trijumf na nekom grand slam turniru, deklasiravši sa 6:1, 6:2 Čehinju Andreu Hlavackovu koja ima za 45 mjesta bolji plasman na WTA listi i izborila drugo kolo.

Trenira je Englez David Felgate, a pošto joj je baza za treninge u Londonu, iskušenje britanskih vlasti da je pitaju da li bi promijenila državu za koju se takmiči – bit će veliko.

No, Vekić kaže kako nema šanse da hrvatsku zastavu zamijeni britanskom.

„Veoma sam sretna što se takmičim za Hrvatsku. Mi Hrvati imamo velika hrvatska srca i žestoko se borimo na terenu, borimo se za našu državu“, izjavila je.

Vekić se prošle godine plasirala u finale nekog WTA turnira i pokazala kako je veliki talenat ženskog tenisa.

„Bilo je nevjerovatno. Bila sam veoma nervozna na početku, ali sam, kako se meč razvijao, počela igrati svoju igru i bilo je zaista dobro. Definitivno nisam očekivala da će biti tako lako. Hlavackova je odlična igračica i igrala je bolje u drugom setu“, istakla je Vekić nakon meča sa Čehinjom.

Nevjerovatan napredak

Za nagradu što je savladala Hlavackovu, mlada Hrvatica će igrati protiv nekada prve teniserke svijeta Caroline Wozniacki i kaže kako jedva čeka da se isproba protiv takve rivalke.

“Bila je na prvom mjestu liste dugo vremena i samo želim izaći na teren i vidjeti kako je igrati protiv takve takmičarke”, izjavila je.

“Samo želim vidjeti šta mogu uraditi.”

Felgate, koji je trenirao Tima Hemana, nekada četvrtog tenisera planete, većinu njegove karijere, počeo je raditi sa Vekić kad joj je bilo 11 godina. Kada ona nije u školi u Osijeku ili na turnirima, hrvatska teniserka trenira u Londonu.

“Imam veliku vjeru u nju, ona voli biti na velikoj pozornici. Uživa igrati tenis, radi marljivo i sluša. Tokom proteklih godinu i po dana, njen napredak je nevjerovatan. Pobjeda je velika stvar, ali ono što je posebno bitno je njena igra. Ona je bila, za nekoga ko je prvi put na ovakvom takmičenju, nevjerovatna”, kazao je trener.

Izvor: Agencije