Veća bezbednost za uspeh ponovljenih izbora

Na severu Kosova smatraju da bi, pored ponavljanja izbora u tri biračka centra u severnoj Mitrovici, glasanje trebalo biti ponovljeno na celom severu.

Kao razlog se navodi zastrašivanje birača, ali i činjenica da su pojedina biračka mesta u Leposaviću i Zubinom Potoku zatvorena ranije nego što je predviđeno.

U severnoj Mitrovici navode i to da je za uspeh ponovljenih izbora neophodno da kosovska policija i EULEX uspostave bolje bezbednosne mere, javlja iz Mitrovice reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Građani severne Mitrovice ne žele da pred kamerama komentarišu incidente koji su se dogodili.

Novinar i analitičar iz Kosovske Mitrovice Branislav Krstić kaže da su izbori loše organizovani i da onima koji su želeli da glasaju nije bilo prijatno da do biračkih mesta prolaze kroz špalir onih koji se protive izborima.

“Samo drugačija strategija organizovanja izbora, izbornog procesa, obezbeđivanje izbornih mesta – i sasvim je sigurno da će izlaznost biti značajnija. Zašto? Ne zbog toga što Srbi hoće da poslušaju Beograd, jer tako žele, nego tako moraju. Živeći ovde poslednjih 15 godina, srpsko biće ovde, kad govorim o zajednici koja je dosta nestabilna, svesno je da je za stabilizaciju zajednice veoma potrebno da imamo izbore”, rekao je Krstić.

Brojni propusti

Za sigurnost tokom glasanja bila je zadužena Kosovska policijska služba. Iako su njeni pripadnici bili u blizini svakog biračkog mesta, evidentirani su brojni propusti. Ministar policije Kosova Bajram Rexhepi kaže da je ponosan radom policije na dan izbora.

“Naravno da se policija mogla bolje pripremiti, ali mi moramo razmišljati i politički. Kakav bi ugled Kosovo steklo kada bi policija, KPS, KFOR i EULEX obezbedili glasačka mjesta blindiranim automobilima? Kakav utisak bi se stekao tada? Mi moramo sve to uzeti u obzir. Smatramo da je to bilo mali incident, a da je generalno policija uradila odličan posao, zajedno s tužiteljima. To su i ocene međunarodnih institucija, civilnog društva i opozicije. Ja sam veoma ponosan na rad policije na dan glasanja”, kazao je Rexhepi.

Oliver Ivanović, jedan od kandidata za gradonačelnika Mitrovice, kaže da je ometanje glasanja ozbiljno krivično delo.

“Pravo na drugačije mišljenje imaju svakako i oni koji žele da bojkotuju izbore, ali nemaju pravo da nasiljem i pritiscima onemogućavaju građane da izaberu svog gradonačelnika i lokalnu administraciju. Te dve stvari se moraju razdvojiti. Političko delovanje da, ali ne i nasilje”, rekao je Ivanović.

Tri dana nakon incidenata na biralištima KPS je uhapsio samo jednu osobu zbog ometanja glasanja na severu Kosova.

Izvor: Al Jazeera