Vapaj snajperom pogođene djevojčice

Piše: Aladdin Arnous

„Ja sam nedužna djevojčica. Izvedite me odavde. Želim da hodam kao i ostali ljudi. Gledajte na mene kao na svoju sestru.“

Ovo su vapaji djevojčice Gine Qwaider koja plačući moli da je izvedu iz sirijskog grada Madaye (40 km sjeverozapadno od Damaska) kako bi mogla dobiti adekvatan liječnički tretman. Gina je ustrijeljena snajperskim hicem sa barikade Al-Asali koja se nalazi pod  kontrolom libanskog Hezbollaha, dok je šarpnel pogodio ruku njene mlađe sestre. 

Desetogodišnja Gina i njena mlađa sestra išle su do poljske bolnice, koja se nalazi u centru Madaye, kako bi donijele lijekove svojoj bolesnoj majci kada ju je pogodio snajper. Desilo se to na svega pola kilometra udaljenosti od mjesta gdje živi na strani izloženoj hicima snajpera koji se nalazi na zgradi na samom vrhu brežuljka nasuprot njenog doma. 

Gina trpi strašne bolove zbog ranjavanja u lijevo bedro, dok izvori iz poljske bolnice u Madayi kažu kako je teško pružiti adekvatan medicinski tretman djevojčici uz pomoć instrumenata sa kojima bolnica raspolaže, pored toga da bolnica nema liječnika specijalistu za ovakve vrste povreda. Liječnici iz Madaye kažu da djevojčici prijeti amputacija noge ukoliko ne dobije neophodnu medicinski njegu što prije. 

Teška situacija

Mohammed Darwish, liječnik u bolnici u Madayi, kaže da se na polomljenu nogu djevojčice Gine treba postaviti vanjski fiksator čime bi se osigurao njen oporavak i djevojčica izvukla iz teške situacije. Pojašnjava da liječnički tim u bolnici ulaže maksimalne napore da se djevojčica spasi, kao i da su kontaktirali različite međunarodne organizacije u proteklim danima, ali bez uspjeha. 

Darwish je u razgovoru za Al Jazeeru naglasio kako je neophodno da obje strane sukoba izbjegavaju napade na civilne mete, pozivajući se na sporazum postignut između četiri oblasti, koje obuhvataju gradove Kefraya, Al-Fu'ah, Al-Zabadani i Madaya, čije stavke nalažu paralelne humanitarne procedure i na osnovu kojeg bi se trebali zaustaviti napadi poput ovog, u kojima su žrtve djeca.  

Darwish je upozorio: „Tragični slučaj djevojčice Gine nije prva negativna posljedica sporazuma o četiri regije, te da je troje djece već ranije, tačnije 29. marta, izgubilo život u eksploziji nagazne mine, i nismo ih uspjeli evakuirati iz grada.“

Spasite Ginu

Ulaskom u deseti dan od ranjavanja, na društvenim mrežama se proširio haštag #Spasite_Ginu u znak solidarnosti sa djevojčicom i u cilju vršenja dodatnog pritiska na međunarodne organizacije da joj pomognu da izađe iz grada kako bi dobila neophodnu medicinsku pomoć.  

Korisnici Twittera su uz haštag objavili i videosnimke na kojima djevojčica Gina vrišti od bolova koje ne može da podnese, dok se na jednom od snimaka nalazi i satirični oglas da Ujedinjeni narodi trebaju snajperistu čija je specijalnost gađanje djece kako bi djelovao na području Kefraye i Al-Fu'ahe na periferiji Idliba. Ove aktivnosti imaju za cilj pokretanje procedura za evakuaciju ranjenika iz ovog grada u ovom, ali i sličnim slučajevima.

Civilni aktivista Amjad al-Maleh, jedan od stanovnika Madaye, na svojoj Facebook stranici je objavio komentar: „Utihnuo je snajper, puške su prestale pucati, ali Madayom još uvijek nije zavladala tišina. Bolni vapaji djevojčice Gine još uvijek paraju zidove opsade. Upravo se nalazim nedaleko od njenog doma i sve što čujem su njeni bolni jauci.“

Al-Maleh dodaje da „razdaljina sa koje je snajperista gađao djevojčicu nije veća od 450 metara, što je udaljenost sa koje se i golim okom može razlikovati meta između civila i vojnika, ili između djeteta i odrasle osobe.“

Poštediti civile

Al-Maleh je apelirao na sve strane sukoba da poštede civile, što je u skladu i sa međunarodnim zakonima i humanitarnom tradicijom, te se pita šta je to ova djevojčica skrivila pa je dobila ovakvu kaznu.

Al Jazeera saznaje od izvora da je neutralna međunarodna strana prenijela sirijskoj opoziciji da slično tome sirijski režim u gradovima Kefraya i Al-Fu'ah u Idlibu koristi ove slučajeve, gdje u zamjenu za evakuaciju Gine iz opkoljenog grada radi pružanja neophodne medicinske pomoći pokušava trgovati i dobiti određenu korist.   

Isti izvor navodi da je međunarodni posrednik obavijestio sirijsku opoziciju o svojoj predanosti uvjetima sporazuma postignutog između četiri područja na osnovu kojih regulira svoje posredovanje između sukobljenih strana.   

Izvor: Al Jazeera