Vanredno ekonomsko stanje u Francuskoj

Francois Hollande: Hitno se mora osvježiti francuski poslovni model naklonjen radnicima u okruženju globalizirane ekonomije (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande proglasio je “vanredno ekonomsko i socijalno stanje” i rekao kako je vrijeme da se redefinira francuski privredni i socijalni model te predstavio dvije milijarde eura “težak” plan za oživljavanje ekonomije, javljaju agencije.

Predložio je seriju ekonomskih mjera u godišnjem govoru pred poslovnim liderima kako bi se potaknuo privredni rast i smanjila hronična nezaposlenost u Francuskoj, prenio je AP.

Prve predložene mjere su relativno umjerene, a Hollande je kazao kako neće “dovoditi u pitanje” 35-satnu radnu sedmicu.

Za sebe nije zatražio nikakva dodatna ovlaštenja.

Pitanje drugog mandata

Hollande je napomenuo da se hitno mora osvježiti francuski poslovni model naklonjen radnicima u okruženju globalizirane ekonomije, koja se brzo mijenja i sve više oslanja na internet.

Među predloženim mjerama su ublažavanje propisa koji idu u korist radnicima, kako bi se kompanije ohrabrile da zapošljavaju ljude, kao i da bi se izvršilo obučavanje pola miliona radnika.

Hollandeove šanse za osvajanje potencijalnog drugog mandata mogu ovisiti o napretku zapošljavanja prije izbora naredne godine.

Izvor: Agencije