Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti zbog Irana

Potrebna je većina od devet od 15 članica Vijeća da bi se neka tema stavila na dnevni red (EPA)

Sjedinjene Američke Države zatražile su sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog Irana za danas u 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Rusija je kritikovala zahtjev SAD-a da se pred Vijećem sigurnosti raspravlja o demonstracijama u Iranu i mogla bi zatražiti, zajedno s drugim članicama Vijeća, proceduralno glasanje kako bi spriječila održavanje sjednice, navode diplomati.

Po pravilniku je potrebna većina od devet od 15 članica Vijeća da bi se neka tema stavila na dnevni red. Veto nije moguće uložiti.

Američka ambasadorica Nikki Haley izjavila je početkom sedmice da će zatražiti održavanje sjednice najvišeg UN-ovog tijela u znak podrške iranskim demonstrantima.

“Iranski narod traži slobodu”, izjavila je u utorak. “Svi koji vole slobodu moraju poduprijeti njihovu stvar.”

Stotine uhapšenih u demonstracijama

Najmanje je 21 osoba poginula, a stotine su uhapšene u demonstracijama zbog ekonomske situacije koje su se prometnule u antivladine, naročito u Teheranu, gdje su napadnute zgrade Vlade i policijske stanice.

Haley je rekla da će zatražiti i sastanak UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi, koje bi raspravljalo o tom nasilju.

U Moskvi je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio SAD da se “ne pokušava uplitati u unutrašnje stvari” Irana.

Rusija tvrdi da protesti u Iranu nisu prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti te da nisu u nadležnosti Vijeća sigurnosti.

On je optužio SAD da žele iskoristiti postojeću situaciju da bi podrile nuklearni sporazum s Teheranom.

“Upozoravamo SAD da se ne pokušava miješati u unutrašnje poslove Islamske Republike Iran”, rekao je agenciji TASS.

Podrivanje nuklearnog sporazuma

Prema njegovim riječima, protesti u Iranu unutrašnja su stvar “koja privlači pažnju međunarodne javnosti”.

“Ipak, uprkos brojnim pokušajima da se iskrivi suština onoga što se događa, siguran sam da će naš susjed (Iran), zemlja koja nam je prijateljska, biti u stanju prebroditi tekuće teškoće kao snažna zemlja i pouzdan partner u rješavanju raznih problema, uključujući one koji se odnose na daljnju primjenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije” (JCPOA – nuklearni sporazum), rekao je Rjabkov. 

Ocijenio je da SAD namjerno koristi situaciju u Iranu da bi podrio održivost sporazuma kojim je Teheran, u zamjenu za ukidanje sankcija, odustao od razvoja svog nuklearnog programa. 

“Sadašnja situacija, u kojoj Washington popušta iskušenju da iskoristi trenutak i pokrene nova pitanja u vezi sa JCPOA-om, svjedoči o namjernom pokušavanju da se podrije privrženost globalne zajednice tom sporazumu”, ocijenio je.

Izvor: Agencije