Vanessa Redgrave: BiH je i naša priča

Film 'Bosnia Rising' bit će premijerno prikazan u subotu u Sarajevu, a o njemu će govoriti i ekonomista Fred Harrison (Al Jazeera)

Piše: Snježana Mulić-Softić

Ponovo sam u Sarajevu, srela sam svoje stare dobre prijatelje i to je sjajno. Zaista je velika stvar ponovo vidjeti ljude koje sam upoznala i s kojima sam radila tokom rata. Neki od njih su uradili puno u pogledu kulture i umjetnosti, ali i drugih društvenih pitanja“, kaže poznata engleska glumica Vanessa Redgrave, koja u glavnom bh. gradu boravi povodom premijere filma Bosnia Rising (Bosna ustaje), čija je koproducentica, a režirao ga je njen sin Carlo Nero.

Redgrave je za Al Jazeeru kazala da je šokirana činjenicom da je BiH u Evropi, na putu ka Evropskoj uniji, a da neke evropske zemlje i pojedinci uopće ništa ne znaju o toj zemlji.

„Bosna pripada Evropi, i geografski i kulturno-historijski, dijelimo zajedno taj prostor, to je naš život i sa tog stanovišta to moramo posmatrati kao zajedničku priču“, kaže poznata glumica.

‘Vanessa, dobra vila’

Na pitanje kako, kao rado viđena gošća Sarajeva još od  njegovih ratnih dana, kada je dolazila i pomagala Sarajevo Film Festival, doživljava BiH nakon rata, da li osjeti promjene i je li očekivala bolju priču, odgovara:“To je velika, velika priča. Tu su moji prijatelji umjetnici, jer to je moj fah, i ja se fokusiram na taj dio priče. Oni su nakon rata radili puno i vrijedno i neke promjene su vidljive.“

Redgrave, osim što je tokom rata posjećivala BiH, sa glumcem  Radetom Šerbedžijom i njegovom suprugom Lenkom Udovički kontinuirano je radila na promociji BiH i unapređenju njene kulturne scene.

Čak je za vrijeme rata na prostorima bivše Jugoslavije Šerbedžija sa porodicom jedno vrijeme živio u kući Vanesee Radgrave u Londonu.

„Ja stanujem kod Vanesse. Ona je moja dobra vila“, rekao je Šerbežija u intervjuu 1997. autorici ovog teksta, nakon čega je kupio kuću u blizini njene, osiguravši tako “dobro susjedstvo”.

Vanessin sin Carlo Nero, napravio je filma o radnicima Dite iz Tuzle, nastojeći kroz taj primjer, kako kaže, propuštenih ekonomskih prilika,  pokazati ekonomske, socijalne, ali i kulturne probleme, i to ne samo u BiH, nego u cijeloj Evropi, pa i u svijetu.

„Vaše iskustvo je i naše, i obratno, i mi kroz umjetnost pokušavamo naći rješenja za probleme u društvima. I u mojoj zemlji – Velikoj Britaniji ima puno problema. Britanska vlada je vršila pritiske na škotski Parlament po pitanju nezavisnosti, govorili su im da će im neće dati naftu i bile su razne vrste pritisaka, a radi se o tome da svi mi imamo prava na svoje mišljenje, svoj stav“, rekla je Redgrave.

Na pitanje da li je ona „inficirala“ Carla Bosnom, njen sin je odgovorio: „Ne bih mogao tako direktno odgovoriti, jer riječ ‘inficirati’ nosi negativnu konotaciju, ali se radi o tome da je Vanessa 1995. napravila koncert u New Yorku na kojem se skupljao novac za pomoć BiH. Ja sam režirao taj događaj i tada sam upoznao puno sjajnih ljudi koji su se trudili pomoći bh. narodu i ta moja ‘inficiranost’ Bosnom zapravo dolazi iz tog perioda.“

Film Bosnia Rising bit će premijerno prikazan u subotu u Sarajevu, a o njemu će govoriti i ekonomista Fred Harrison, koji se pobrinuo da film ne bude samo priča za gledanje, nego i da ponudi rješenja.

“Ta rješenja nisu nikakva misterija i to će gledaoci vidjeti u filmu”, poručio je Harrison.

Izvor: Al Jazeera