Vakcina protiv COVID-19: Umjereni optimizam naučnika sa Oxforda

CEPI radi na brzom razvoju širokog spektra najnaprednijih kandidata za vakcinu (EPA)

Vodeći naučnici koji na Univerzitetu Oxford razvijaju potencijalnu vakcinu protiv COVID-19 u srijedu su saopćili da su vidjeli odgovarajući imunološki odgovor u testiranjima, ali nisu željeli reći u kojem bi roku vakcina mogla biti spremna.

Sarah Gilbert, profesorica vakcinologije sa ovog univerziteta, na saslušanju u Parlamentu je kazala da je u fazi III ispitivanja vakcine AZD122, licenciranog za kompaniju AstraZeneca, uključeno 8.000 dobrovoljaca.

“Vrlo smo zadovoljni što vidimo odgovarajući imunološki odgovor koji će dati zaštitu”, rekla je ona, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Projekt je počeo fazu III testiranja na ljudima, kako bi se utvrdilo kako vakcina djeluje kod većeg broja ljudi starijih od 18 godina i koliko uspješno sprečava zarazu i oboljenje od COVID-19.

‘Budimo spremni na najgore’

Gilbert je rekla da se nada da će ova vakcina ostvariti napredak i prije početka iduće godine, ali nije željela preciznije odgovoriti u kom roku bi vakcina mogla biti spremna, obrazloživši da to ovisi o ispitivanjima.

John Bell, profesor medicine na Oxfordu, kazao je da Velika Britanija treba biti spremna za mogućnost da neće imati vakcinu prije zime te da treba poticati ljude da se vakcinišu protiv gripe kako bi se izbjegao preveliki pritisak na bolnice.

“Ova cijela epidemija se previše oslanjala na pretpostavke, koje se nisu obistinile”, rekao je on.

“Tako da je moj savjet da se bude spreman na najgore”, zaključio je Bell.

Izvor: Agencije