Oglasi

Vakcina kompanije Moderna neće biti dostupna do američkih izbora

Najava američke biotehnološke kompanije je udarac nadama Donalda Trumpa da će imati spremnu vakcinu prije 3. novembra.
Vakcina kompanije Moderna jedna je od 11 eksperimentalnih vakcina protiv korona virusa u finalnim ispitivanjimaEPA

Američka biotehnološka kompanija Moderna neće tražiti hitnu autorizaciju za svoju vakcinu protiv korona virusa do američkih predsjedničkih izbora, izjavio je direktor kompanije Stephane Bancel za Financial Times.

To je udarac nadama aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će imati spremnu vakcinu prije izbora 3. novembra, kako bi njegova kampanja dobila toliko željeni poticaj.

"Dvadeset petog novembra imat ćemo dovoljno informacija za hitnu autorizaciju, koju možemo poslati Agenciji za hranu i lijekove [FDA] - ako se pretpostavi da su dokazi o sigurnosti dobri, to jest da je vakcina sigurna", kazao je Bancel novinarima.

Trump, čija je podrška opala zbog njegovog upravljanja krizom COVID-19, stalno je davao do znanja da bi vakcina mogla biti spremna do izbora 3. novembra.

To je zabrinulo stručnjake da bi se Trumpova administracija mogla pokušati umiješati u kontrolni proces razvoja vakcine iz političkih razloga.

Trump je tvrdnju o spremnosti vakcina prije izbora ponovio i u utorak navečer, tokom debate s demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom.

'Izborni dan je običan dan'

Vakcina kompanije Moderna jedna je od 11 eksperimentalnih vakcina protiv korona virusa u finalnim ispitivanjima.

Još jednu vakcinu razvija Pfizer, čiji je direktor Albert Bourla kazao da bi njegova kompanija mogla imati jasan odgovor do oktobra hoće li njihova vakcina funkcionirati prije izbora.

Većina stručnjaka skeptična je prema tvrdnji, vjerujući da testiranja koja traju neće imati dovoljne statističke podatke da dokažu sigurnost i efikasnost lijeka do tog trenutka.

U razgovoru za Washington Post u utorak, Bourla je negirao da pokušava podilaziti predsjedniku svojom izjavom o vakcini.

"Za mene je izborni dan običan dan. Kraj oktobra je običan dan. Tako funkcioniramo. Ako možemo predstaviti vakcinu ranije, učinit ćemo to", rekao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.