Uvjetna sloboda supruzi serijskog ubice

Michelle Martin pomagala je u izvršenju zločina svom bivšem suprugu pedofilu i serijskom ubici (Reuters)

Belgijski kasacijski sud donio je u utorak konačnu odluku o uvjetnom puštanju na slobodu Michelle Martin, bivše supruge pedofila i serijskog ubice Marca Dutrouxa, koja mu je pomagala u zločinima.

Kasacijski sud, najviša sudska instanca u Belgiji, odbacio je dvije žalbe, jednu građansku i jednu državnog advokata, na odluku nižeg suda u Monsu, koji je 31. jula odlučio da Michelle Martin može pod određenim uslovima napustiti zatvor u kojem je provela 16 od 30 godina na koliko je osuđena za saučesništvo u zločinu s bivšim suprugom Marcom Dutrouxom, koji je osuđen na doživotni zatvor.

Dutroux je mučio i seksualno zlostavljljao šest djevojčica i djevojaka u dobi između osam i 19 godina, od kojih je četiri ubio.

Mogućnost puštanja na slobodu “najomraženije žene” u Belgiji cijelo ljeto bilo je glavna tema tamošnjih medija.

Najava puštanja na slobodu izazvala je polemike među politačarima o oportunosti prijevremenog puštanja na slobodu osoba osuđenih za najteže zločine.

Ubistva i seksulano zlostavljanje

Michelle Martin je osuđena za pomaganje Marcu Dutrouxu, koji je osuđen za otmicu, mučenje i seksualno zlostavljanje šest djevojčica i djevojaka u dobi između osam i 19 godina, od kojih je četiri ubio.

Zločini su se dogodili 1995. i 1996. godine.

Po izlasku iz zatvora, Michelle Martin trebala bi biti smještena u samostan sestara Klarisa u Malonnneu kod Namura.

Marc Dutroux je uhapšen 1996. godine, a njegovo prezime je toliko ozloglašeno u Belgiji da je samo u prve dvije godine nakon što se za zločine doznalo trećina nositelja toga prezimena zatražilo da se ono promijeni.

Michelle Martin, bivša učiteljica, po izlasku iz zatvora Berkendaela u Briselu trebala bi biti smještena u samostan sestara Klarisa u Malonnneu kod Namura, glavnom gradu belgijske pokrajine Valonije.

 U samostanu živi desetak redovnica.

Michelle Martin neće postati redovnica, a neće imati nikakav kontakt s vanjskim svijetom.

Bude li smještena tamo, samostan će biti pod vrlo jakim policijskim nadzorom.

Izvor: Agencije