Usvojen Zakon o radu Federacije BiH

Zakon o radu prvi put je usvojen prošlog ljeta, ali je procedura donošenja proglašena neustavnim (AFP)

Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Bilo je to drugo izjašnjavanje Doma naroda o istom zakonu.

Prvi put su ga zastupnici odobrili 30. srpnja prošle godine, ali je Ustavni sud Federacije BiH 17. veljače odlučio da ga treba vratiti u Dom naroda, u fazu predlaganja.

Srpanjska sjednica, odnosno njezin dio u kojem je odlučivano o zakonu, nije održan u skladu s Poslovnikom, a time ni s Ustavom Federacije BiH, odlučili su ustavni suci.

Zakon usvojen u identičnom obliku

Očitovanje Ustavnog suda Federacije BiH zatražila je ubrzo nakon srpanjske sjednice skupina od 17 zastupnika, navodeći da im tada nije ostavljeno dovoljno vremena za dostavljanje amandmana.

Zakon o radu je danas, u formi prijedloga, stavljen na dnevni red. Amandmana je bilo, ali većinom glasova su odbačeni.

“Ustavni sud nije ulazio u meritum zakona koji će stupiti na snagu danom objave u Službenim novinama”, napomenuo je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

“Usaglašen je i tekst Općeg kolektivnog ugovora i on će biti objavljen u istom tekstu. Bit će objavljen nakon završetka proceduralnih okolnosti vezanih za zakon o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom. Morat će usvojiti prvo ovaj zakon”, dodao je.

Uskoro i kolektivni ugovor

Po današnjem odobravanju Zakona o radu, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je izjavio da je u međuvremenu, kroz dijalog poslodavaca i Sindikata te uz kasnije uključivanje Vlade, došlo do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora koji još nije objavljen.

“Sada ćemo, vjerovatno, morati pristupiti potpisivanju novog općeg kolektivnog ugovora, koji će imati isti sadržaj, ali s drugim datumom i preambulom o pozivanju na Zakon o radu i novi datum njegovog objavljivanja. Drugo, već radimo na usklađivanju granskih kolektivnih ugovora”, kazao je Bajramović.

Zakon o radu usvojen je u identičnom tekstu koji je federalna Vlada ranije utvrdila.

Od ukupnog broja nazočnih zastupnika, njih 36 bilo je za usvajanje zakona, 13 je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Izvor: Agencije