Usvojen Zakon o Danu RS-a, Bošnjaci i Hrvati bojkotovali sjednicu

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske usvojen je Zakon o Danu RS-a, koji je izazvao višesatnu burnu raspravu u entitetskom parlamentu.

Zakon je podržalo 57 poslanika, protiv su bila dva, dok je troje bilo suzdržanih.

Posebnoj sjednici nisu prisustvovali bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije „Domovina“  (SDA, SBiH, HSP), jer smatraju da je ovo nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, što treba da sankcionišu predstavnici međunarodne zajednice, jer je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao Dan RS-a.

Najavili su i mogućnost potpunog napuštanja rada u Narodnoj skupštini RS-a, ogorčeni i zbog dodjele skupštinskih priznanja presuđenim ratnim zločinicima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku te Biljani Plavšić.

U tekstu zakonskog prijedloga navodi se da se “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”, kao i da se taj dan obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

Predstavnici opozicije tražili su da u tekstu zakona stoji da se Dan RS obilježava i slavi, te da funkcioneri različitih vjeroispovijesti koji to žele, mogu na praznik obaviti i vjersko obilježavanje u odgovarajućem vjerskom objektu, što je Nardoni demokratski pokret (NDP) i predložio u vidu amandmana.

Ove amandmane odbila je Vlada RS-a.

“Sveli ste Dan Republike na praznik koji se obilježava odlukama Vlade RS, kao i Pravoslavna nova godina. Mislim da ste napravili veliku grešku”, rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a, a njegovi amandmani odbijeni su nakon što je tražio izjašnjavanje poslanika.

Usvojen je i zaključak kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim Narodna skupština obavezuje Vladu RS da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Odbijen je zaključak poslaničke grupe Napredna Srpska kojim Skupština konstatuje da RS ubuduće neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH koje se tiču statusnih pitanja RS, dok se ne provedu sve dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji Federacije BiH.

Nezadovoljstvo opozicije

Usvajanju Prijedloga zakona o Danu RS prethodila je rasprava poslanika i opozicije i pozicije.

“Predloženi zakon je odličan jer ispunjava odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je sekularan praznik i ne bi više trebalo biti nikakvih primjedbi”, istakao je Bojan Vidić, poslanik SNSD-a.

Predstavnici opozicije u parlamentu RS nisu krili nezadovoljstvo predloženjim rješenjem.

Dušan Berić iz Srpske demokratske stranke (SDP) rekao je da predloženi zakon nije prihvatljiv, jer se njime mijenja sadržaj provedenog referenduma o Danu RS.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, smatra da je ovakav zakon neadekvatan.

“U predloženom tekstu zakona mora stajati odrednica da se 9. januar Dan RS obilježava i slavi, jer je to bio i sadržaj referendumskog pitanja”, istakao je Čavić tokom rasprave.

Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a, rekao je da smatra da vjerski dio prilikom obilježavanja Dana RS-a ne mora biti obavezujući.

Sonja Karadžić-Jovičević iz SDS-a rekla je da je svaka izgovorena riječ na “današnjoj sjednici potencijalno istorijska, jer se nalaze pred ultimatumom da se odreknu 9. januara”.

“Iskreno se bojim da ovim nije završena priča i da nas uvodite u vrlo opasan treći čin”, rekla je ova poslanica.

Neustavni referendum

Premijerka RS-a Željka Cvijanović prošlog petka je od predsjednika Narodne skupštine zatražila zakazivanje posebne sjednice za koju je Vlada predložila Prijedlog zakona o Danu RS-a.

Predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik rekao je ranije kako RS ostaje pri svom danu, 9. januaru, koji će biti sekularni praznik.

Naveo je da u prvom članu Prijedloga zakona o Danu RS-a piše kako je 9. januar Dan RS-a shodno volji naroda, da je sekularni praznik i da će Vlada odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi s tim praznikom.

U novembru prošle godine Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim dio entitetskog Zakona o praznicima.

Prema odluci tog suda, 9. januar nije prihvatljiv za sve građane RS-a jer je bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih donesena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine i predstavlja jednostrani akt koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Taj sud naredio je da bude izmijenjen dio entitetskog Zakona o praznicima koji se tiče proslave Dana RS-a, nakon što je usvojio apelaciju člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

“Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana”, navodi se u odluci.

“Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navode ustavni suci.

Ustavni sud je zabranio i referendum o Danu RS-a, koji je, ipak, održan 25. septembra. Većina glasača podržala je obilježavanje Dana RS-a 9. januara. 

Izvor: Al Jazeera i agencije