Uspješan probni let prototipa kineskog mlaznjaka C919

Avion C919 predstavlja konkurenciju Boeingu 737 i Airbusu SE A320 (EPA)

Treći prototip kineskog putničkog aviona C919 u petak je uspješno odradio prvi probni let, objavili su proizvođači, učinivši time korak naprijed u afirmiranju Kine kao globalnog aktera u putničkom prevozu.

Avion C919, koji predstavlja konkurenciju Boeingu 737 i Airbusu SE A320, smatra se simbolom kineskih ambicija u putničkoj avijaciju te politike predsjednika Xi Jinpinga koja smjera unapređenju proizvodnih kapaciteta, prenosi Hina.

COMAC, kineska aviokompanija, u saopćenju na svom službenom mikroblogu objavila je da je avion sigurno sletio na šangajski aerodrom u 12:45 po lokalnom vremenu, nakon što je bio u zraku sat vremena i 38 minuta.

Nova testiranja

Avion će se uskoro uputiti u Sian, grad u centralnoj Kini, na dodatne probne letove s naglaskom na aeroelastičnost i kalibriranje brzina, rekli su iz kompanije.

Drugi prototip aviona C919 testiran je u decembru 2017, sedam mjeseci nakon što je to učinio prvi prototip mlaznjaka C919.

COMAC je kazao kako sastavlja još tri prototipa te kako će svih šest tokom iduće godine imati probne letove.

Avion C919 ima desetine kupaca koji su naručili ili najavili kupovinu ukupno 815 mlaznjaka.

COMAC želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje u promet aviona do 2020, kao i Evropske agencije za zračnu sigurnost, koja je u aprilu pristala započeti proces certificiranja.

Izvor: Agencije