US Open dodatno kaznio Novaka Đokovića

Đoković je, nakon diskvalifikacije sa US Opena, poslao poruku navijačima da podrže sutkinju koju je pogodio lopticom (EPA)

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković kažnjen je sa dodatnih 17.500 američkih dolara, saopćili su organizatori US Opena, prenosi agencija Tanjug.

Kako se navodi, srbijanski as kažnjen je sa 10.000 dolara zbog nesportskog ponašanja kada je lopticom pogodio linijsku sutkinju, zbog čega je kasnije diskvalificiran sa jednog od četiri najjača teniska turnira planete, kao i sa 7.500 dolara jer nije došao na konferenciju za medije.

Prethodno, Đokoviću je oduzeta novčana nagrada od 250.000 dolara koju je zaradio ulaskom u osminu finala.

Podrška sutkinji

On je, nakon diskvalifikacije sa US Opena, poslao poruku navijačima da podrže sutkinju koju je pogodio lopticom.

„Dragi moji navijači hvala vam na svim pozitivnim porukama. Molim vas upamtite da je linijskom sudiji, koju je loptica pogodila, takođe potrebna naša podrška. Nije uradila ništa loše. Molim vas da je podržite. Od ovih trenutaka jačamo i uzdižemo se iznad. Evropo, stižem“, napisao je Đoković na društvenim mrežama.

On se ranije izvinio zbog incidenta sa sutkinjom na US Openu i poručio kako će mu diskvalifikacija sa turnira biti važna životna lekcija.

Slučajni udarac

Sporna situacia desila se nakon 11. gema u kojem je Novakov protivnik, Španac Pablo Carreno-Busta došao do breaka i vodstva od 6:5, nakon čega je trebao servirati za osvajanje prvog seta. Đoković je po izgubljenom gemu udario reketom loptu, a ona je pogodila sutkinju u vrat.

Činilo se da je Đoković to slučajno učinio, te je odmah krenuo da pomogne sutkinji, no, pravila kažu da teniser može biti diskvalifikovan s turnira uprkos tome što je takav incident napravio slučajno. 

Izvor: Agencije