Urbanistički plan Zagreba nije prošao, odbijeni HDZ-ovi amandmani

Zagrebački Generalni urbanistički plan (GUP) nije prošao – zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u utorak su većinom glasova odbacili prijedlog izmjena i dopuna GUP-a gradonačelnika Milana Bandića.

Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv, a prethodno se odlučivalo o amandmanima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji su većinom glasova odbijeni.

Zastupnici HDZ-a ranije su poručili da neće podržati GUP ne prihvati li Bandić njihovih 11 amandmana te su se pridružili oporbi i glasovali protiv plana.

Bandić je odbio HDZ-ove amandmane jer nisu bili u javnoj raspravi, a prethodno je odustao i od vlastitih amandmana iz istog razloga.

‘Zagrebački Manhattan’

I zastupnici HDZ-a i stranke Milana Bandića tvrde kako njihovo razilaženje u vezi s GUP-om ne ugrožava koaliciju dviju stranaka na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Na izmjene GUP-a čeka se gotovo pet godina, a najsporniji je dio projekt “Zagrebački Manhattan” – poslovno-stambeni kompleks u zelenoj zoni, zbog čega su i građani tjednima prosvjedovali – te prenamjena gotovo 500.000 četvornih metara zelenih i javnih površina.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Rajko Ostojić (Socijaldemokratska partija – SDP) kazao je da postoji niz scenarija kako će se rušenje GUP-a odraziti na koaliciju HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika, dodavši da je to možda i put u parlamentarne izbore, prenosi Hina.

Ocijenio je da je neizglasavanje GUP-a pobjeda građana i struke, a ne pobjeda neke stranke ili političke opcije.

‘Prvi veliki poraz Bandića’

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević ustvrdio je da su HDZ i Bandić napravili sve da dođe do dogovora, pa bi GUP prošao da nije bilo ujedinjene struke, oporbe i građana te je uvjeren da Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće, ali i da je Bandiću ovo posljednji mandat.

“Ovo se još nikad nije dogodilo, koliko sam ja u Skupštini, da na kraju Bandiću nešto ipak ne pođe za rukom. Uvijek bi kupio zastupnike, skupio bi ‘žetončiće’. Ovo je prvi veliki poraz Bandića i samo još jedan dokaz da su mu ovo zadnji dani na vlasti”, ocijenio je Tomašević.

Izvor: Al Jazeera i agencije