Upitna sudbina 1.500 stanara u Srbiji

U zaštićenim zgradama ili zadužbinama u Srbiji živi 1.500 ljudi. Oni će, nakon usvajanja novog zakona o stanovanju, morati promijeniti adrese.

Stanovi u tim zgradama ne mogu se otkupiti, jer su vraćeni prvobitnom vlasniku, ili su i dalje u procesu restitucije. Otkup stana moguć je samo ako zadužbina nije obnovila rad, što sud mora potvrditi.

Jadranka Marendić Miljković živi u zadužbini 63 godine. Ona je zakupac stana u zgradi koja je restitucijom vraćena prvobitnom vlasniku. Plaća ekonomsku kiriju, koju propisuje država. Ali, ona, kako kaže, neprestano raste i sada iznosi 350 eura.

“A to znači da bih možda mogla doći u situaciju da budem izbačna na ulicu, jer ako ne platim dve kirije, zadužbina ima pravo, a ne sumnjam da bi ga iskoristila da me izbaci napolje”, rekla je ona.

Osiguranje zamjenskog stana

Vlasnici zaštićenih zgrada u Srbiji su Beogradski univerzitet, Srpska pravoslavna crkva i drugi. U Srbiji je registrirano 127 fondacija i zadužbina. Vlasnici su ukupno 460 zaštićenih zgrada. Samo ih je u Beogradu 293.

“Tu postoje zadužbine koje nisu obnovile rad i koje se još uvek nalaze na agenciji za restituciju i čeka se odluka da li će uopšte dobiti imovinu. Postavlja se pitanje šta je sa ljudima koji žive u zadužbinama koje neće obnoviti rad”, kazala je Milica Živković iz Udruženja stanara u zadužbinama.

U Ministarstvu građevine Srbije kažu da će ti stanari moći otkupiti stanove, ali uz prethodnu odluku suda. U suprotnom, zakupci će se morati iseliti. U tom slučaju država im osigurava zamjenski stan, koji mogu otkupiti na teritoriji grada. U slučaju Beograda, to može biti i prigradska opština. No, mnogi time nisu zadovoljni, jer većina sada živi u centru grada.

“Prvo ne možete očekivati, jer se, na neki način, i ne stiče pravo na stanovanje u određenom delu grada. Sa druge strane, ne možete ni obezbediti adekvatan smeštaj u javnoj svojini, vi nemate toliko slobodnog prostora u centru grada da bi ste sva ta lica preselili”, kaže Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevine.

Zaštićeni stanari se protive i ponuđenoj kvadraturi. Nosilac stanarskog prava može računati na 30 kvadratnih metara, svaki naredni član domaćinstva na dodatnih 15 kvadrata prostora. 

Sporna kvadratura

“Mi smatramo da je to malo, jer to su stanovi koji uglavnom imaju veliku kvadraturu, 80 i 100 kvadrata. I to će zaista biti rezanje kvadrata, koje je neprimereno, a moramo pomenuti da to nije krivica stanara”, rekla je Milica Živković.

Zakon o stanovanju trebao je biti usvojen na proljeće. Međutim, zbog raspisivanja izbora, sačekat će sljedeću zimu.

“Poslednji Zakon o stanovanju usvojen je 1992. godine. Kako kažu u Ministarstvu građevine, novi zakon problem stanara u zadužbinama trebalo bi da reši do 2021. godine”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera