Uniprom preuzeo Kombinat aluminijuma Podgorica

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Perišić i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović potpisali su danas ugovor o kupoprodaji podgoričke fabrike, kojim je predviđeno da kupac izmiri cijenu od 28 miliona eura u roku 30 dana.

Pejović je, nakon potpisivanja ugovora, saopćio da će KAP preuzeti 1. jula sa 300 zaposlenih od ukupno 720, koliko ih sada ima.

“Počinjemo sa novim programom za novu perspektivu KAP-a”, rekao je novi vlasnik podgoričke fabrike aluminija, prenosi Tanjug podgoričke medije.

“Kupac ima obavezu da u roku od 30 dana uplati kupoprodajnu cijenu, nakon čega će Uprava za nekretnine prenijeti imovinu KAP-a na Uniprom d.o.o.”, pojasnio je Veselin Perišić.

Pitanje opskrbe strujom

U Centralnom registru privrednih subjekata 9. aprila, dok su trajali pregovori, registrirana je kompanija KAP Uniprom – Sahinler. Djelatnost firme je proizvodnja aluminija, jedini vlasnik je Uniprom, a izvršni direktor je Pejović.

Uniprom će u fabrici imati više partnera iz različitih zemalja, a nosilac razvoja i svega ostalog će biti Uniprom.

Uniprom očekuje da će sa Elektroprivredom Crne Gore riješiti problem opskrbe KAP-a strujom, ali pregovara i sa drugim ponuđačima iz okruženja i spreman je da u narednih pet godina električnu energiju plaća po cijeni od 38 eura po megavat satu.

Prema ranijem pisanju medija, Italijani nisu zainteresirani za tu ponudu Uniproma. Nude cijenu struje od 45 eura sa prijenosom samo do kraja godine, dok su od 1. januara spremni da struju KAP-u isporučuju po tržišnoj cijeni, uz popust od 5,5 posto.

Iz Uniproma je ranije saopćeno da im takva ponuda ne odgovara, ali da ne odustaju od KAP-a, već da pregovaraju o nabavci struje od drugih opskrbljivača.

Očekivanja sindikata

Potpisivanje ugovora za prodaju Kombinata aluminijuma KAP nikšićkoj kompaniji Uniprom prvi je korak u rješavanje dalje sudbine fabrike i aluminijske industrije u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

“Drugi korak koji je mnogo važan i koji će odrediti sudbinu KAP-a, jest cijena struje. Od toga će zavisiti i nivo proizvodnje, tek tada ćemo znati ima li Kombinat aluminijuma budućnost ili ne. Uz svu dobru volju i namjeru budućeg vlasnika ovo su faktori koji će uticati na to da li će biti otvorene fabrike prerade i proizvodnje finalnih proizvoda onako kako svi priželjkujemo”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, novi vlasnik osigurava pravila i broj zaposlenih.

“A Sindikatu je obaveza da obezbijedi što bolji socijalni program za sve prekobrojne i zatraži od novog vlasnika da prije ulaska u KAP ponudi svoje uslove zaposlenima. Ne moramo da napominjemo da će Sindikat Aluminijuma biti dosljedan u zaštiti prava i interesa, kako onih zaposlenih koji budu prekobrojni tako i onih koji ostaju kod novog vlasnika”, zaključio je Krivokapić.

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica, En plus grupa Olega Deripaske – pokrenuo je međunarodnu arbitražu zbog KAP-a, potražujući bezmalo 700 miliona eura odštete.

Izvor: Al Jazeera i agencije