Oglasi

UNICEF: U Iraku raseljeno 1,3 miliona djece

Organizacija Ujedinjenih naroda vjeruje kako je trenutno širom azijske države ugroženo čak četiri miliona najmlađih.
Iako je Vlada proglasila pobjedu nad ISIL-om, bombaški napadi i pucnjave otežavaju napore da se pomogne raseljenimaReuters

Približno polovina od 2,6 miliona osoba raseljenih u Iraku nakon trogodišnjeg rata s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant su djeca, a kontinuirano nasilje ometa nastojanja da im se pomogne, saopćeno je u petak iz Ujedinjenih naroda, prenosi agencija Reuters.

Kako je naveo predstavnik UNICEF-a u Iraku Peter Hawkins, ta organizacija vjeruje kako je trenutno širom Iraka ugroženo čak četiri miliona djece, dodaje ova agencija.

Iako je Vlada u Bagdadu prošlog mjeseca proglasila pobjedu nad ISIL-om, stalni bombaški napadi i pucnjave otežavaju napore da se pomogne raseljenima, navode iz UN-ove agencije za pomoć djeci.

"Vjerujemo kako je, zbog sukoba, manjka investicija proteklih godina i zbog siromaštva, četiri miliona djece u stanju potrebe pomoći širom Iraka", naveo je Hawkins te dodao kako su 1,3 miliona od 2,6 miliona raseljenih djeca.

Svakodnevni rast nasilja

"Iako su borbe okončane u određenim dijelovima države, bilježi se rast nasilja u drugim – samo ove sedmice desila su se tri bombaška napada u Bagdadu", naveo je regionalni direktor UNICEF-a Geert Cappelaere.

"Ne dešavaju se samo ubistva i ranjavanja djece, već i uništavanje škola, bolnica, domova i puteva. Nasilje uništava čitavo društvo i kulturu tolerancije koja povezuje razne zajednice."

Hawkins navodi kako UNICEF također pomaže djeci navodnih pripadnika ISIL-a koji su pritvoreni tako što im daje zaštitu i pravnu pomoć, a pokušava i povezati rasturene porodice, bilo u Iraku ili van njega.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.