UNICEF: Smanjena stopa smrtnosti djece

Milioni djece mlađe od pet godina još umiru od posljedica lako izlječivih bolesti, od gladi i raznih uzroka (Reuters)

UNICEF je u četvrtak objavio podatke prema kojima su brojne zemlje u svijetu postigle veliki napredak kada je u pitanju smanjenje mortaliteta kod djece, posebno u posljednje dvije decenije, pa se navodi kako je mortalitet kod djece mlađe od pet godina u spomenutom razdoblju smanjen za 40 posto.

Prema UNICEF-ovim podacima tokom 1990. umrlo je 12 miliona djece mlađe od pet godina, a u 2011. se ta brojka smanjila na 6,9 miliona.

U izvještaju, također, stoji kako za smanjenje smrtnosti djece prepreku ne čini nužno ekonomski status određene zemlje. U siromašnim zemljama poput Bangladeša, Liberije ili Ruande, potom u zemljama sa srednjim prihodom, poput Brazila, Mongolije i Turske, ali i onima s dobrim standardom, poput Omana ili Portugala, zabilježen je posebno veliki napredak.

Tehnologija i znanje

U svima je zabilježeno podjednako smanjenje mortaliteta djece mlađe od pet godina u razdoblju od 1990. do 2011, a riječ je o smanjenju za dvije trećine.

Direktor UNICEF-a Anthony Lake izjavio je kako je zabilježeno smanjenje velik uspjeh i priznanje radu vlada, donatora, raznih agencija i porodica.

“No pred nama je još puno posla. Milioni djece mlađe od pet godina još umiru od posljedica lako izlječivih bolesti, od gladi i raznih uzroka koje se mogu vrlo uspješno spriječiti”, kazao je, dodavši kako se njihovi životi mogu spasiti cijepljenjem, odgovarajućom prehranom te osnovnom ljekarskom i porodičnom brigom.

“Svijet danas ima i tehnologiju i znanje, a na nama je da oboje omogućimo svakome djetetu u svijetu”, rekao je Lake.

Izvor: Agencije