UNDP: Kriza prijeti devastaciji zemalja u razvoju

Bez podrške međunarodne zajednice moguće je da se izgube vrijednosti ostvarene tokom posljednja dva desetljeća (EPA)

Rastuća kriza izazvana korona virusom prijeti da će nesrazmjerno pogoditi zemlje u razvoju, ne samo kao zdravstvena kriza u kratkom roku nego i kao razorna socijalna i ekonomska kriza tokom mjeseci i godina koje dolaze, upozorio je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Očekuje se da će u zemljama u razvoju gubitak prihoda premašiti 220 milijardi dolara, a gotovo polovina svih radnih mjesta u Africi mogla bi biti izgubljena, prenosi Anadolija.

“Ova pandemija je zdravstvena kriza. No, to nije samo zdravstvena kriza. U mnogim dijelovima svijeta pandemija će ostaviti duboke, duboke ožiljke”, naglasio je Achim Steiner, administrator UNDP-a. 

Rizik za ogroman preokret

“Bez podrške međunarodne zajednice riskiramo ogroman preokret dobitaka ostvarenih tokom posljednja dva desetljeća te čitavu jednu izgubljenu generaciju, ako ne u životima, onda u pravima, mogućnostima i dostojanstvu”, upozorio je Steiner.

Radeći u tijesnoj koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), UNDP pomaže zemljama da se pripreme, odgovore i oporave od pandemije bolesti COVID-19, usredotočujući se posebno na najugroženije.

UNDP već radi na podršci zdravstvenim sistemima u nekim zemljama, među kojima su Bosna i Hercegovina, Džibuti, El Salvador, Eritreja, Iran, Kina, Kirgistan, Madagaskar, Nigerija, Panama, Paragvaj, Srbija, Ukrajina i Vijetnam.

Izvor: Agencije