Oglasi

UN: Više od dva miliona Somalijaca moglo bi umrijeti od gladi

Za pomoć ugroženom stanovništvu potrebno je približno 620 miliona eura, poručio je zamjenik generalnog sekretara UN-a.
U Somaliji se otprilike tri miliona ljudi, i bez ovogodišnje suše, svakodnevno bori da zadovolji minimalne potrebe za hranomReuters

Koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove i hitnu pomoć rekao je da bi više od dva miliona ljudi u Somaliji moglo umrijeti od gladi do kraja ljeta ako međunarodna pomoć ne bude ubrzo poslana toj afričkoj zemlji, pogođenoj sušom, prenosi Anadolija.

Mark Lowcock, zamjenik generalnog sekretara UN-a, rekao je da je za pomoć Somaliji potrebno približno 620 miliona eura nakon sezone bez kiše, koja je ubila stoku i uništila usjeve.

Sušom pogođeni i dijelovi Kenije i Etiopije

Lowcock je u srijedu rekao da je Centralni fond za hitne intervencije UN-a izdvojio 40-ak miliona eura za hranu, vodu i dnevne potrebe u Somaliji, kao i za dijelove Kenije i Etiopije koji su, također, pogođeni sušom.

U Somaliji se gotovo tri miliona ljudi, i bez ovogodišnje suše, svakodnevno bori da zadovolji minimalne potrebe za hranom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.