UN ‘užasnut’ izvještajima o otkrivenim masovnim grobnicama u Libiji

GNA kaže da se približno stotinu tijela nalazi u masovnim grobnicama (AFP)

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) izrazila je “užasnutost” zbog izvještaja o najmanje osam masovnih grobnica otkrivenih na područjima koje su prošle sedmice zauzele snage međunarodno priznate vlade od snaga vojnog komandanta Khalife Haftara. 

Kako je rekla Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju, većina grobova je pronađena u Tarhuni, posljednjem utočištu Haftara na zapadu Libije. Grad su koristile njegove snage za napade tokom neuspješne 14-mjesečne ofanzive na prijestolnicu Tripoli.

“UNSMIL sa užasom prima izvještaje o otkriću najmanje osam masovnih grobnica proteklih dana, većina njih u Tarhuni. Međunarodni zakon traži da vlasti provedu brzu, efikasnu i transparentnu istragu o navodnim slučajevima nezakonitih smrti.”

Reporter Al Jazeere Malik Traina izvještava iz Misrate da je GNA, koji je zauzeo Tarhunu 5. juna, rekao da je otkrio približno stotinu tijela u masovnim grobnicama. GNA je saopćio da se radi o ostacima tijela zarobljenih vladinih vojnika. Također je naveo da među ubijenima ima i civila. 

“Ove masovne grobnice su još jedan pokazatelj brutalnosti libijskog konflikta”, dodao je Traina. 

Komisija za istragu zločina

U četvrtak je ministarstvo pravde pokrenulo komisiju koja bi trebala istražiti ove zločine, saopćeno je iz UN misije. 

UNSMIL je pozvao članove komisije da “brzo osiguraju sigurnost masovnih grobnica, identificiraju žrtve, utvrde uzrok smrti i vrate tijela porodicama”. 

U martu je UNSMIL saopćio da je dobio stotine izvještaja o prisilnim nestancima, mučenjima, ubistvima i premještanju cijelih porodica u Tarhuni. 

Međut žrtvama su bili “građani, državni zvaničnici, zarobljeni borci i aktivisti”, navodi se.  UNSMIL tvrdi da je zabilježio i brojna pogubljenja u zatvoru u Tarhuni 13. septembra. 

Mogući dokaz ratnih zločina

Toby Cadman, stručnjak za međunarodno pravo, rekao je za Al Jazeeru da na osnovu izvještaja o smrti u kojima se navodi da su neke žrtve imale ruke iza leđa, novootkrivene masovne grobnice mogu biti dokaz ratnih zločina. 

Organizacija Human Rights Watch pozvala je GNA da istraži šta se desilo. 

U Libiji traju nemiri od 2011, otkako je dugogodišnji lider Muammar Gaddafi svrgnut i ubijen tokom intervencije NATO-a. 

Sada je podijeljena između dvije zaraćene administracije, GNA u Tripoliju i Predstavničkog doma na istoku koji je u savezu sa Haftarom. 

Turska podržava GNA dok Haftarovu Libijsku narodnu armiju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija. 

Posljednjih sedmica je GNA uz pomoć Turske ostvarila velike vojne pobjede, tjerajući Haftara na povlačenje. 

Izvor: Al Jazeera i agencije