Oglasi

UN: Uvođenje automatskog kočenja na vozilima podržalo 40 zemalja

Uredba zahtijeva da sva vozila koja se prodaju budu opremljena senzorima koji prate koliko je blizu pješak ili objekat.
Nacrt sporazuma postignutog 1. februara zvanično će biti usvojen u junu ove godineArhiva

Agencija Ujedinjenih naroda objavila je da se 40 zemalja, među kojima su Japan i države Evropske unije, ali ne Sjedinjene Američke Države i Kina, složilo da od sljedeće godine novi automobili i laka komercijalna vozila budu opremljeni automatskim kočionim sistemom.

Ekonomska komisija UN-a za Evropu (UNECE) saopćila je u utorak da će nacrt sporazuma postignutog 1. februara zvanično biti usvojen u junu ove godine, prenosi Anadolija.

Automatska aktivacija kočnica

Uredba će zahtijevati da sva vozila koja se prodaju budu opremljena tehnologijom koja omogućava da senzori prate koliko je blizu pješak ili objekat.

Senzori mogu automatski aktivirati kočnice ako se sudar smatra neizbježnim i ako se čini da vozač nije spreman reagirati na vrijeme u određenoj situaciji.

Mjera će se primjenjivati na vozilima pri manjim brzinama, do 60 km/h.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.