UN upozorava na moguću nestašicu hrane zbog korona virusa

Maximo Torero: Potrebno je uvesti mjere kako bi se održavao lanac snabdijevanja hranom (EPA)

Specijalizirana Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je na potencijalnu nestašicu hrane u svijetu, jer su neke zemlje, u okviru mjera za borbu protiv pandemije virusa COVID-19, uvele protekcionističke mjere, uključujući zabranu izvoza određenih proizvoda kako bi zadovoljile rast domaće potražnje.

“Najgore što se može dogoditi je da vlade ograniče protok hrane“” rekao je za The Guardian Maximo Torero, glavni ekonomista u FAO-u, dodajući da ćemo se “uskoro možda suočiti s posljedicama takvih poteza”.

Primjera radi, Rusija je zaustavila izvoz heljde i drugih žitarica na deset dana, počev od 20. marta, a susjedni Kazahstan je slijedio ruski primjer i uveo ograničenja na izvoz pšeničnog brašna, heljde, šećera, nekoliko vrsta povrća i suncokretovog ulja, prenose ruski mediji.

Stvara se ‘ekstremna nestabilnost’

Zvaničnik UN-a upozorava da protekcionističke mjere i trgovinske barijere samo pogoršavaju situaciju, stvarajući “ekstremnu nestabilnost”.

Drugi problem je taj što nekim zemljama sada nedostaje radna snaga za žetvu usjeva, djelimično zbog zatvaranja granica i mjera izolacije i ograničenja kretanja.

Pošto korona virus hara Evropom, poljoprivrednici u Francuskoj, Španiji i Italiji ukazuju na problem da će voće i povrće brzo sazrijeti i ostati da truli ako se situacija ne promijeni, prenosi Bloomberg.

Uzgajivači jagoda već su suočeni s tim problem, a slična situacija će možda zadesiti i proizvođače zelene salate, paradajza, luka i graška…

“Korona virus utječe na radnu snagu i logistički problemi postaju sve važnije pitanje”, rekao je Torero, prenosi Tanjug.

Dodao je da bi trebalo uvesti posebne mjere kako bi se održavao lanac snabdijevanja hranom.

Poziv da se ne baca hrana

Da ne bi propale tone žitarica na njivama, Njemačka, kojoj nedostaje oko 300.000 radnika, otvorila je specijalnu web stranicu kako bi okupila na jednom mjestu pljoprivrednike koji su problemu i one koji mogu pomoći.

Studenti i oni koji su prisiljeni da ne rade zbog zatvaranja firmi, naprimjer u sektoru usluga, dobrodošli su da se pridruže toj inicijativi.

Obični građani i sami doprinose pojačanoj nestašici tako što stvaraju zalihe hrane u količinama koje ne se mogu pojesti prije nego što im istekne rok trajanja.

Panična kupovina samo produbljuje krizu, zaključila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a, poručivši ljudima da izbjegavaju bacanje hrane.

Izvor: Agencije