UN traži oslobađanje ruskih demonstranata

Gotovo hiljadu demonstranata uhapšeno je i određeni broj njih je dobio zatvorske i novčane kazne (EPA)

Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvali su Rusiju da oslobodi demonstrante koji su tokom vikenda hapšeni širom zemlje i da poništi sve osuđujuće presude koje su već izrečene, izvještava Reuters.

U zajedničkoj izjavi, nezavisni eksperti su kazali da Rusija ima pravnu obavezu da zaštiti ljude koji ostvaruju svoje pravo na osnovne slobode mirnog okupljanja, mišljenja i izražavanja.

Gotovo hiljadu demonstranata koji su izašli na ulice zbog navoda o korupciji izrečenih na račun premijera Dmitrija Medvedeva uhapšeno je i određeni broj njih je dobio zatvorske i novčane kazne, saopćili su oni, prenosi agencija Fena.

“Pozivamo vlasti da odmah oslobode sve demonstrante koji su još u pritvoru i da ponište osuđujuće presude koje su im izrečene”, saopćili su specijalni izvjestioci UN-a o pravima na slobodu mirnog okupljanja, mišljenja i izražavanja i šef UN-ove radne grupe za arbitrarni pritvor.

Odbijanje Kremlja

Kremlj je odbacio pozive za oslobađanje zatvorenih demonstranata, koje su ranije uputili Sjedinjene Države, Evropska unija i Vijeće Evrope.

Policija je uhapsila stotine demonstranata širom Rusije u nedjelju, uključujući opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

U ponedjeljak, Navaljni je izveden pred sud po optužbi za organiziranje neodobrenog protesta. Izrečena mu je kazna u iznosu od 322,34 eura zbog uloge u organiziranju ilegalnog protesta.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je te proteste “provokacijom” te izrazio zabrinutost da će oporbeni aktivisti ponovno pokušati ohrabriti građane da krše zakon.

Deseci hiljada ljudi demonstrirali su u nedjelju širom Rusije, uključujući oblasti u kojima predsjednik Vladimir Putin ima snažnu podršku, kao što su republike Čita i Dagestan. Prema podacima policije, na neodobrenom skupu u centru Moskve okupilo se između 7.000 i 8.000 ljudi.

Izvor: Agencije