Oglasi

UN traži od Francuske istragu o upotrebi sile protiv 'Žutih prsluka'

Visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet kritizirala je represiju protesta u Sudanu, Haitiju i Zimbabveu.
Bachelet ohrabruje francuske vlasti da nastave dijalog s pokretom 'Žuti prsluci'Arhiva

Visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet zatražila je u srijedu od Francuske "temeljitu istragu" o policijskoj upotrebi sile tokom protesta građanskog pokreta "Žuti prsluci", koji se održavaju svake subote od 17. novembra.

Bachelet je u govoru u Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi rekla kako "ohrabruje francuske vlasti da nastave dijalog s tim pokretom" i hitno provedu "temeljitu istragu zbog izvještaja da je policija prekomjerno upotrijebila silu na protestima".

Visoka komesarka UN-a u kritizirala je represiju protesta u Sudanu, Zimbabveu i Haitiju.

Procjena situacije s Ujgurima

Također je izrazila razočarenje što je Izrael "odmah odbacio" izvještaj o smrtonosnom nasilju njegovih snaga usmjerenom na demonstrante u Pojasu Gaze prošle godine.

Kad je riječ o Kini, komesarka je zatražila potpuni pristup pokrajini Xinjiang kako bi se procijenila situacija s Ujgurima, turkofonom muslimanskom manjinom.

Vjeruje se da je nekoliko stotina hiljada Ujgura u centrima za političku reedukaciju, prema ocjeni stručnjaka i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.