UN strahuje od masovnog pokolja u Sudanu

U dosadašnjim borbama ubijeno je oko 1.000 osoba, a deseci tisuća civila su u izbjeglištvu (EPA)

Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost u vezi s mogućim masovnim ubojstvima u Južnom Sudanu, gdje već mjesec dana traje građanski rat, javlja Anadolija.

Vojska preuzela grad Bor

Južnosudanska vojska saopćila je u subotu da je grad Bor ponovo pod njenom kontrolom nakon sukoba s pobunjenicima, koje predvodi bivši potpredsjednik Riek Machar.
“Vojska je ušla u Bor, glavni grad države Jonglei, koji se nalazi oko 200 kilometara sjeverno od glavnog južnosudanskog grada Jube”, izjavio je novinarima glasnogovornik vojske Philip Aguer.
“Vojska je pobijedila više od 15.000 ljudi Rieka Machara”, dodao je on, prenosi AFP.

Zamjenik šefa za ljudska prava pri UN-u Ivan Šimonović izjavio je da je stanje u Južnom Sudanu “strašno i vrlo opasno”, naglašavajući kako obje strane u zemlji provode nasilje.

“U zemlji su česta izvansudska pogubljenja, politička uhićenja, seksualno zlostavljanje, kao i prisiljavanje djece da sudjeluju u sukobima. Na ovaj način se otvoreno krše ljudska prava u toj zemlji”, rekao je on.

Smatra da su sukobi u Južnom Sudanu u značajnoj mjeri uništili tu zemlju i uzrokovali velike društvene tenzije.

Deset godina unatrag

“Sukobi, koji traju mjesec dana, Južni Sudan su vratili 10 godina unazad. Sukobi su počeli iz političkih razloga, a sada su se pretvorili u rat među plemenima”, kazao je dužnosnik UN-a.

Dodao je kako UN traži da svi počinitelji najtežih zločina u toj zemlji budu privedeni pred lice pravde, kako bi odgovarali za svoja zlodjela.

U dosadašnjim borbama između pobunjenika i Vladinih snaga u Južnom Sudanu ubijeno je oko 1.000 osoba, a humanitarne organizacije kažu da su deseci tisuća civila u izbjeglištvu zbog najnovijih borbi.

Nasilje u Južnom Sudanu izbilo je 15. prosinca 2013. godine u prijestolnici Jubi, nakon što je predsjednik Salva Kiir optužio bivšeg potpredsjednika Rieka Machara za pokušaj vojnog udara.

Nasilje se brzo proširilo, podijelivši državu od oko 10,8 milijuna stanovnika po pripadnosti plemenima Dinka i Nuer.

Izvor: Agencije